Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yapıcı ve olumlu bir görüşme oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi ziyarette bulunan Yunanistan Başbakan'ı Miçotakis ile görüşmesinin yapıcı ve olumlu bir görüşme olduğunu belirterek, "Her görüşmemizde iş birliğimizin geleceğine dair ümitlerimiz daha da artıyor. Görüş ayrlıklarına rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'mutabık kalmadığımız bir konu var' diyerek, "Ben Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yapıcı ve olumlu bir görüşme oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis'i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen zirve sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

"SAMİMİ VE YAPICI BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye - Yunanistan arasındaki iş birliği ruhunun güçlendirilmesi tüm bölgemiz için hayırlı olacağı inancındayız. Sayın Başbakan ile biraz önce son derece verimli, samimi ve yapıcı görüşme gerçekleştirdik. Görüşmelerimizde ikili gündemimizde yer alan konuları gözden geçirdik. Geçtiğimiz yıl 6 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefiyle çalışıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yapıcı ve olumlu bir görüşme oldu - Resim : 1

"KIBRIS SORUNUNUN ADİL VE KALICI ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI MÜHİMDİR"

Deprem kuşağında yer alan ülkelerimiz, komşuluk hukukunu hep yerine getirmiş birbirlerinin yardımına ilk koşan ülkelerden olmuşlardır. Görüşmelerimizde Türk - Yunan ilişkilerindeki birbiriyle bağlantılı sorunları ele aldık. Sorunlarımızı samimi diyalog, iyi komşuluk, uluslararası hukuk dahilinde çözme irademize bağlıyız. Terör örgütleriyle mücadele gündemimizin üst sırasındayız. Komşumuz ve NATO müttefikimiz Yunanistan'dan beklentilerimizi bugün paylaştım. Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözüme kavuşturulması mühimdir.

"FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZ ADINA BAŞBAKAN'A TEŞEKKÜRLERİMİ İLETİYORUM"

Görüşmelerimizde Gazze'de yaşanan soykırım başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı. İsrail yönetimi ateşkes çağrılarına kulak tıkadı. Masum sivillerin son sığınağı olan Refah'ı hedef almaya devam ediyor. 15 bini çocuk 35 bini aşan sivilli masum sivilin katledilmesi konusunda uluslararası toplum sesini artık daha gür çıkarmalıdır. Bu zulme ortak olmayalım çağrısıyla her hafta meydanları dolduran tüm vicdanlı insanları saygıyla selamlıyoruz. Filistinli kardeşlerimiz adına sayın Başbakan'a teşekkürlerimi iletiyorum. Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya ve Filistin devletinin tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı sürdüreceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yapıcı ve olumlu bir görüşme oldu - Resim : 2

"YAPICI FİKİRLERE YOĞUNLAŞMAKTA KARARLIYIZ"

Her görüşmemizde iş birliğimizin geleceğine dair ümitlerimiz daha da artıyor. Görüş ayrlıklarına rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz. Türkiye kültürel mirasın korunması noktasında örnek alınan ülkedir. Kariye camimizi 2020 yılında aldığımız karar sonrasında yeniden ibadete ve ziyarete açtık. UNESCO kültür varlığı olan her bir eserin korunmasına önem veriyoruz. Kariye camisi de herkesin ziyaretine açıktır. Biz pozitif gündeme, yapıcı fikirlere yoğunlaşmakta kararlıyız."

"YUNANİSTAN TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYE SÜRECİNE DESTEK VERMEYE DEVAM ETMEKTEDİR"

Miçotakis, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Bu dördüncü Ankara ziyaretim. Aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor. Refah'ta gerçekleşecek kara işgalinin kabul edilemez olması konusunda hemfikir kaldık. Henüz çözüme kavuşmamış Kıbrıs konusunda da uluslararası mevzuat konusunda çözüm bulmak çok önemli oldu. Yunanistan, Türkiye'nin AB'ye üye sürecine destek vermeye devam etmektedir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yapıcı ve olumlu bir görüşme oldu - Resim : 3

"MUTABIK KALMADIĞIMIZ ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU VAR"

Miçotakis'in açıklamasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'mutabık kalmadığımız bir konu var' diyerek şu açıklamayı yaptı:

"Mutabık kalmadığımız çok önemli konu var. Ben Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum. Hamas 1947'den itibaren toprakları işgal edilmiş, bu toprakların işgalinden sonra da topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür. Bunu görmemiz lazım. Hamas'a terör örgütü dersek bu acımasız bir yaklaşım olur. Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum. Hamas'ı kendi insanını koruma mücadelesi veren insanlar olarak görüyorum. Bunlara karşı sizlerin de nitekim BM'de sizler de olumlu oy vermek suretiyle orada bu acımasızlığa katılmadınız. Bundan dolayı da size ayrıca teşekkür ediyorum. Şu an itibarıyla da adım adım Hamas'ı takip ediyorum. Yaklaşımınıza katılamam, bu haksızlık olur."