Erdoğan'dan canlı yayında kritik açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstanbul'da ki esaretine, "Basiretsizlik" diyen Erdoğan, işçilere ise müjdeyi verdi. Erdoğan canlı yayında KDV indirimi geleceğini söylerken, "Enflasyon ile mücadele önceliğimiz" dedi.

Erdoğan'dan canlı yayında kritik açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV'de Seda Öğretir, Nazlı Çelik, Ahmed Arpat ve Hasan Basri Yalçın'ın sorularını yanıtladı.

İstanbul'da etkili kar yağışı

Canlı yayında açıklamalarda bulunan Erdoğan, İstanbul'da kar yağışının ardından yaşanan trafik yoğunluğuna ilişkin, "İstanbul'da belediye başkanlığı yapmış bir insanım. Bu görüntüler hoş değil. Tuzlanmayan yollar olursa tabii ki bunun bir sorumlusu, sorumluları vardır. Üstelik daha önceki yılların altında bir kar vardı. İstanbul'da yol açmama ve tuzlama çalışmasının olmamasından kaynaklı. Bu tam anlamıyla bir basiretsizlik. Siz kar yağdıktan sonra tedbir alamazsınız. Kıştan önce tedbir almalısınız. Biz İstanbul'u kaderine terk edemeyiz. Son yağışta yolda kalan araçlara kara yolları genel müdürlüğü koordineli olarak müdahale etti. Ben mesela gece saat 03.00'e kadar gelişmeleri takip ettim. Ne yazık ki daha önceki uygulamaları bile devam ettiremeyen bir yönetim elinde İstanbul. Biz, İstanbul'umuzu kaderine terk edemeyiz" dedi. 

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları:

Bütçe tartışmaları

İBB kalkıp Cumhurbaşkanlığından veya Plan Bütçe Başkanlığından talepte bulunur, incelemeler yapılır ve gereken karar alınır. Bunların ödeme süreçleri de bellidir. Şehri yönetme kabiliyetleri olamayanlar engelleniyoruz diyor. Ortada doğu olmayan ifadeler var. Bir yalan söz konusu. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere muhalefet belediyelerine bütçeden ayrılan paylar 2019'dan bu yana iki kat artırılmıştır. AK Parti ve MHP belediyelerindeki artış aynı orandadır. Cumhurbaşkanlığı CHP'li belediyelerin projelerini engelliyor demek çok büyük bir yalandır. İş yapmak istiyorsanız kimse sizin önünüzü kesemez. 

Erdoğan'dan canlı yayında kritik açıklamalar - Resim : 1

İran ve doğal gaz gündemine ilişkin açıklama

İran'a borcumuz falan söz konusu değil. Biz İBB değiliz. Bu iddialar yalandır. İbrahim bey (Kalın) ile yaptığım görüşmede, İran, bir teknik sorundan kaynaklı erteleneceğini söylediler. En kötü şartlarda 10 gün esneme yaparsak bu süreci atlatırız sayın Cumhurbaşkanı, bu arada da Enerji ve Tabi Kaynaklar'dan bir ekibimizi gönderdik. Görüşmeleri yapıyorlar. 10 veya 15 gün içerisinde doğal gaz akışı devam edecek.

Kademeli faturalandırma

Özellikle fiyatlarda sübvansiyon hala mevcuttur. 2021'de vatandaşlarımızın elektrik faturalarında yüzde 50, doğalgaz faturalarında ise yüzde 75 oranında devletimiz sübvansiyona gitmiştir.

2022'de de benzer sübvansiyonlar devam edecek. Ayrıca bir konut abonesinin aylık elektrik ve doğalgaz faturaları için ödediği toplam tutar 2002'de net asgari ücretin yüzde 47'sini oluşturuyor. Aynı miktardaki tüketim için 2022'de bu oran yüzde 12,9 seviyelerine düştü. 2021 verilerine göre ülkemizdeki konutlarda kullanılan ortalama tüketim aylık 134 kw/saat olarak gerçekleştir. Kademeli tarifenin amacı elektriğin verimli kullanımı teşvik etmek, dar gelirli vatandaşlarımızın kullandığı elektriğin sübvansiyonunu sağlamak.

 

"Bunu benimseyecekler!"

Vatandaşlarımız kamu bankalarına gitsinler. Özel bankalar bundan rahatsız olacaktır ama bunu söyleyeceğim. Onlar da ona göre karar verecekler. 

Türkiye'de enflasyon gündemi

Maliyet enflasyonuna yol açan gelişmeler, diğer ülkelerde de olduğu gibi ülkemizde de etkili oldu. Geçici bir şekilde oluşan sorunlar normalleşmesi denge oluşmuştur. Enflasyonun olumsuz etkilerini vatandaşlarımıza asgari şekilde yansıtmak için gerekli adımlar atılıyor. Fiyat istikrarı komitesi düzenli olarak toplanıyor. Yüksek faiz ortamının orta-uzun vadede kırılganlık oluşturduğu aşikar. Biz işte bu sebeple düşük faiz ortamında kaynaklarımızı üretim, istihdam, ihracat ve büyüme olarak kullanmak istiyoruz. Önümüzdeki döneme çok iyimser bakıyoruz.

"Onun döneminde hastaneler sefil olmuştu"

Şehir Hastaneleri yaptık bunlar karşı çıktılar, havalimanı yaptık bunlar karşı çıktılar, yol yaptık bunlar karşı çıktılar... Onun döneminde hastaneler sefil olmuştu. 

TL mevduat hesabı sistemi

20 yıldır bu işi yapan biziz, biz denedik, neticelerini aldık, şimdi bunu tekrar uygulamaya koyduk. Uygulamanın henüz başlarında olmamıza rağmen vatandaşlarımızın mevduat ve katılım fonuna ilgisi şu an muhteşem. Gayet iyi gidiyoruz. 25 Ocak itibarıyla bu hesaplarda toplam 203 milyar lirayı aşmış durumda. Vatandaşın ilgisi bu denli büyük olduğuna göre 58.6 milyar lirası da döviz hesaplarından dönüşen tutar.

Tüzel kişiler ise 15.3 milyar lira ile yüzde 7 buçuk paya sahip. Döviz kurundaki oynaklık nedeniyle fiyatlamada zorluk yaşan ithalatçı ve ihracatçı firmalarımıza yönelik döviz satım ihaleleri uygulanmaya başlandı. Önümüzdeki dönemde bireysel ve kurumsal yatırımcılara yönelik alternatif borçlanma adımlarının ihraç edilmesi de planlanıyor.

KDV indirimi geliyor mu?

Ekonomi programımızda özellikle KDV'de etkinliği, adaleti ve basitleştirmeyi sağlamak amacıyla çalışmalar yapılacağı yönünde karar almıştık. KDV konusunda da bakanlığımız çalışmalarını yürütüyor. KDV oranlarının sadeleştirilmesi, oran farklılıklarının giderilmesi, Gelir İdaresi Başkanlığımız çözüm önerilerini de alıyor. Her tür ürün bu konuda masaya yatırılarak, bunların tabii arz-talep dengesindeki yeri neyse ona göre adım atacağız.

Rusya-Ukrayna krizi

Erdoğan'dan canlı yayında kritik açıklamalar - Resim : 3

Bu gelişmeleri uygun bulmamız, hayırlı bulmamız mümkün değil. Rusya ile Ukrayna arasındaki mevcut gerilimin yeni bir krize dönüşmeden çözülmesini istiyoruz. Her iki ülkenin de Türkiye'nin samimiyetinin farkında olduğunu düşünüyorum. İki lideri arzu ederlerse ülkemizde bir araya getirerek barış ortamının yeniden tesisine giden yolu açabiliriz.

"NATO kötü sınav vermedi"

Müttefikler tabiri caiz ise bilinçli haber sızdırmalar yapıyorlar. Türkiye olarak biz de örneğin Suriye meselesinde, Libya meselesinde... Bu tür kampanyaların hedefi haline geldik. PKK/YPG ile haklı mücadelemize karşı dezenfarmasyon kampanyaları oldu. Başka örneklerle karşılaştırma yapmak doğru olmaz. Ancak bugün eleştirilere maruz kalanların, artık bu eleştirileri daha iyi anlaması mümkündür. Biz öncelikle de NATO üyesi olanların daha iyi anlamasını istiyoruz. Nedir bu, ABD'nin  terör örgütlerine silah, tır getirmesi gibi. Bu uyarıları biz ABD'ye sunduk ancak maalesef karşılık alamadık.

Sezen Aksu gündemi: "Dilini koparma"nın muhatabı kim?

Erdoğan'dan canlı yayında kritik açıklamalar - Resim : 4

Benim oradaki hitabımın muhatabı Sezen Aksu değildir. Sezen Aksu, Türk müziğinin önemli bir ismidir. Şarkılarıyla insanımızın duygularına tercüman olmuş bir sanatçıdır. Ben ülkenin cumhurbaşkanı olarak insanın hangi inançtan olursa olsun dini değerlerine laf edilmesine müsaade etmem.

Sedef Kabaş açıklaması

Cumhurbaşkanlarına hakaret etmek her ülkede suçtur, bu milletin bir evladı olarak yüzde 52 oyla seçilmiş bir cumhurbaşkanıyım. Esasında bu hakaret, milletin kendisinedir. Buradaki hakaret şahsımla ilgili değil temsil ettiğim makamla ilgili. Hukuk neyi gerektiriyorsa,sonucu ne olursa olsun burda gereği yapılacaktır. Bunun ifade özgürlüğü ile alakası yoktur.

Öcalan-Demirtaş açıklaması

HDP'nin terörist elebaşıyla ilgili vaatlerini hatırlayın. Öcalan'ın Demirtaş'ın oradan vermiş olduğu mesajlardan rahatsız olduğu bir gerçek.

 

İşçilere müjde

Asgari ücrette yüzde 50'nin üzerinde zam yaptık. Bununla da kalmadık çalışanların asgari ücretli olanların gelir ve damga vergisinden muaf olmasını sağladık. Memur ve emeklilerde artışa gittik. Yıllık değil 6 aylık gelir için memur ve emeklilerimizde yüzde 31 artış sağladık. Böylece memur ve emeklilerimize ciddi bir destek olmuş olduk. 67 liradan aldığımız, bin 500 liraya kadar çıkarttığımız emekli aylığını 2 bin 500 liraya yükselttik. Kimi emeklilerimizin artış ortanı yüzde 60'ı buldu. 

Burada bir müjde de, işçilerimizin toplu sözleşmede aldıkları zammın üzerine ortaya çıkan enflasyon farkı zaten eklenecektir. Buna yüzde 2.5'luk bir artış daha ilave ediyoruz. Böylece işçilerimizin ücretlerine özellikle de ücretlerinde yüzde 28'i bulan bir artış sağlamış oluyoruz.

Yaklaşık 700 bin kamu işçisini doğrudan ilgilendiren bu artış için gereken düzenleme kısa sürede yapılacaktır. İşçi ücretlerine yaptığımız bu ilave artışın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.

İsrail Cumhurbaşkanı Türkiye'ye geliyor

İsrail Cumhurbaşkanı Sayın Hertzog'un Şubat ayı başlarında bir ziyareti olacak. İsrail ile doğal gaz dahil her konuda adım atmaya hazırız. İsrail, Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem başlayabilir.