"Cumhuriyetin İlk Yılı" sergisi bugün Yapı Kredi Kültür Sanat'ta

29 Ekim 1923'ten 29 Ekim 1924'e kadar Türkiye'de yaşanan gündelik hayata mercek tutan "Cumhuriyet'in İlk Yılı" sergisi bugün ziyarete açılıyor. Yapı Kredi Kültür Sanat, 17 Haziran'da da "Yaşasın Cumhuriyet!" konserine ev sahipliği yapacak.

"Cumhuriyetin İlk Yılı" sergisi bugün Yapı Kredi Kültür Sanat'ta

Cumhuriyet'in ilk bir yılını anlatan sergi, bugün Yapı Kredi Kültür Sanat'ta ziyarete açılıyor.

Bugün ziyarete açılacak "Cumhuriyet'in İlk Yılı" sergisinde 29 Ekim 1923'ten 29 Ekim 1924'e kadar Türkiye'de yaşanan gündelik hayata dair ilginç olaylar, kronolojik olarak işleniyor.

Serginin basın turunda konuşan Didem Yazıcı, Cumhuriyet'in en yoğun sürecinin ilk bir yılı olduğuna işaret ederek, "Sergiyi inceleyince yıllarca süren savaşlardan, salgın hastalıklardan, geçim sıkıntısından yorgun düşmüş bir halk görüyoruz. Siyasi tartışmalar, ekonomik sorunlar, nüfus mübadelesi, idari yapıdan eğitime, yargı sisteminden belediyelere kadar her alanda yapılan yenilikler ve kamu hizmetlerinden şikayetler, bu dönemde de var olan şeylerdi." diye konuştu.

"Cumhuriyetin İlk Yılı" sergisi bugün Yapı Kredi Kültür Sanat'ta - Resim : 1

Yazıcı, tüm bu sorunlar yaşanırken, diğer yandan günlük yaşama dair sinema, tiyatro, konser ve spor alanındaki etkinliklerin devam ettiğine dikkati çekti.

"SAVAŞTAN YENİ ÇIKAN BİR MİLLET HAYATINI NASIL YAŞIYOR"

"Cumhuriyet'in İlk Yılı: 29 Ekim 1923 - 29 Ekim 1924" kitabını hazırlayan araştırmacılardan Binnur Mörel Büyükertan ise yakın tarihe dair diğer araştırmalardan farklı bir çizgi ortaya koymak istediklerini kaydetti.

Büyükertan, "O dönemdeki siyasi gelişmelerden ziyade savaştan yeni çıkan bir millet günlük hayatını nasıl yaşıyor, özellikle buna odaklanmak istedik ve kitap bu şekilde temellendi." dedi.

"Cumhuriyetin İlk Yılı" sergisi bugün Yapı Kredi Kültür Sanat'ta - Resim : 2

Açılış konuşmalarının ardından sergi küratörü Cengiz Kahraman, katılımcılara sergiyi anlattı.

Yapı Kredi Kültür Sanat, Cumhuriyet'in 100. yılını kutlama etkinlikleri kapsamında 17 Haziran saat 17.00'de "Yaşasın Cumhuriyet!" konserine de ev sahipliği yapacak.

Solistliğini Güzin Değişmez'in yapacağı konserde, Birol Yayla tanburda, Lütfiye Özer kemençede, Taner Sayacıoğlu kanunda, Volkan Ertem ise viyolenselde yer alacak.