Dalgalandı! Kurlarda rüzgar tersine döndü

Geçen yılın sonundan bu yana kademeli olarak düşüş gözlemlenen dolar kurunda rüzgar tersine döndü. Euro dolar kuru 201 Şubat ayında ne kadar oldu? İşte güncel rakamlar...

Dalgalandı! Kurlarda rüzgar tersine döndü

Koronavirüs salgınına ilişkin pozitif beklentilerle geçen yılın Aralık ayından bu yana kademeli olarak düşüş gözlenen döviz kurlarında haftanın son işlem gününde hareketlilik sürüyor. Dün 7,40'ın üzerini test ettikten sonra günü 7,35'ten günü noktalayan dolar/TL, bu sabah saatlerinde 7,43 seviyelerinde. Euro/TL ise 9 liranın üzerinde seyrediyor.

Analistler, kurlardaki yükselişi dün akşam yaşanan atakta ABD tahvil faizindeki ani yükselişe bağladı. Şubat başından yüzde 1,10 seviyelerinde olan ABD 10 yıllık tahvil getirisi akşam dakikalar içinde 1,5 seviyesinden yüzde 1,6 seviyesine çıktı.

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF)  ‘Özel Çekme Hakları’ (SDR) adlı rezerv para biriminin dağıtımına yönelik yeni düzenlemelere destek çıktı.

Japonya Merkez Bankası parasal işler departmanı genel müdürü Seiichi Shimizu, Japonya'da tüketim fiyatlarının ekonomi toparlandıkça artmasının beklendiğini, ancak görünüm için çeşitli belirsizliklerin var olduğunu söyledi.

Koronavirüs salgınının önüne geçmek için Japonya'nın 47 bölgesinden 10'unde uygulanmakta olan olağanüstü halin 6 bölgede bu ay kaldırılması bekleniyor.

Çin Merkez Bankası danışmanı Liu Shijin, Çin ekonomisinin "alışıla gelen şartlar" altında 2021 yılında yüzde 8-9 büyüme gösterebileceğini söyledi.  

New York Fed Başkanı John Williams, güçlü mali destek ile devam eden aşılamanın bir araya gelmelerinin ABD ekonomisinin korona virüs krizinden toparlanmasına yardım edeceğini ve ekonominin bu yıl 10 yılın en güçlü büyümesini yaşamasını liderlik edeceğini söyledi.

Japonya'nın sanayi üretimi global talepteki toparlanmanın etkisi ile 3 aydır ilk kez arttı. Üretim, Ocak ayında piyasa beklentilerinin üzerinde büyüdü.

Yurt içinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dış ticaret istatistikleri, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, katı yakıtlar, TCMB uluslararası rezervler ve döviz likiditesi verilerini duyuracak (10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, önümüzdeki Mart-Mayıs dönemine ilişkin iç borçlanma ve ihale programını duyuracak. Hazine tarafından bir önceki ay sonunda açıklanan kesinleşmemiş programa göre Mart ayında 6, Nisan ayında 8 ihale planlanıyor. Açıklanacak yeni program ile Mart ayı için takvim kesinleşecek.

Dış piyasaların gündeminde ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel (11.30), İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkan Yardımcısı Dave Ramsden (15.30) konuşmaları dikkat çekiyor.

AB liderleri AB'nin Güney Komşuları video konferans toplantısında bölgedeki güvenlik ve savunma durumunu ele alacaklar (11.00).

Alış 32,3237
Satış 32,3317
Değişim 0,08
Son Değer 32,3277
En yüksek 32,35
En düşük 32,22
Haftalık Değişim 1,13%
Haftalık En Düşük 31,84
Haftalık En Yüksek 32,35
Aylık Değişim 3,50%
Aylık En Düşük 31,18
Aylık En Yüksek 32,78