Deprem bölgesinden kefen çağrısı! Sosyal medyada gündem oldu! Kefen bulunamayınca ceset torbası fetvası isteniyor!

Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ili vurdu. Binlerce bina yıkılırken, can kayıpları da artıyor. Enkazdan çıkan binlerce cenaze teşhis edildikten sonra cenaze namazları kılınıyor ve defnediliyor. Sosyal medya hesaplarından depremzedeler için yardım talepleri anbean iletilirken ihtiyaçlar da listeleniyor. Bu ihtiyaçlar içinde en dikkat çekeni ise kefen oldu. Diğer yandan kefen bulunamadığı için ceset torbaları ile gömülen cenazeler için vatandaşlar Diyanet’ten fetva istedi.

Deprem bölgesinden kefen çağrısı! Sosyal medyada gündem oldu! Kefen bulunamayınca ceset torbası fetvası isteniyor!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce kişi öldü, on binlerce kişi de yaralandı. Enkaz altında kalanları kurtarmak için ekipler zamanla mücadele veriyor. Deprem bölgesi için yardım kampanyaları düzenleniyor. Tüm Türkiye tek yürek olup yardım seferberliği başlatırken, başta sosyal medya olmak üzere, yardım kuruluşları da ihtiyaç listelerini paylaşıyor. İhtiyaçlar arasında en dikkat çekeni ise kefen oldu. Afet bölgesinde olan vatandaşlar yardımların içine kefen de konulmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da kefen yerine ceset torbası kullanılıp kullanılmayacağı ile ilgili Diyanet’ten fetva istedi. Diyanet de merak edilen soruyu yanıtladı. Peki, Deprem bölgelerinde kefen bulunamadığında cenazeler ceset torbasıyla gömülebilir mi? Kefen yoksa ceset torbasıyla gömmek caiz mi? İşte Diyanet’in fetvası…

DEPREM BÖLGELERİNDE KEFEN BULUNAMADIĞI TAKDİRDE CENAZELERİN CESET TORBASIYLA GÖMÜLMESİ CAİZ MİDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Din İşleri Yüksek Kurulu depremde kefen ile ilgili sorulara cevap verdi: “Cenazenin kefenlenmesi, Müslümanların üzerine farz-ı kifayedir. Bilindiği gibi kefenleme normal şartlar altında erkekler için üç parça; kadınlar için de beş parça bez ile yapılır. Buna yetecek kefen örtüsü bulunamaması halinde kefenleme, erkekler için iki parça; kadınlar için de üç parça bez ile yapılır. Bunların da bulunamaması halinde vücudun bütününü örtecek bir bez kefen için yeterli olur. (Müslim, Cenaiz, 44). Bu durumda kadın ve erkeğin kefenlenmesi arasında fark yoktur. Bununla birlikte kefen, bez vb. malzemenin bulunamaması veya farklı sebeplerle kullanılamaması durumunda ceset torbasının kefen sayılarak cenazenin defnedilmesi de caizdir.”