Deprem bölgesinde fırsatçılık yapan yandı! 'Fahiş fiyat cezasını gerekirse 10 katına çıkarırız'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya'da katıldığı bir toplantıda deprem bölgesinde fırsatçılık yapan ve fahiş fiyat uygulayan işletmeleri uyardı. Denetimlerin sıklaşacağını belirten Yılmaz, "Diğer tarafta ceza bir liraysa burada 10 lira yapacağız" ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde fırsatçılık yapan yandı! 'Fahiş fiyat cezasını gerekirse 10 katına çıkarırız'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya'da katıldığı toplantıda fahiş fiyat uygulayan işletmelere tepki gösterdi. 

DEPREM BÖLGELERİNDE DENETİMLER SIKLAŞACAK

Toplantıda, afetzede illerden bazılarının TSO başkanları, inşaat maliyetlerinin çok arttığı, özellikle çimento ve beton fiyatlarının diğer illere göre deprem bölgesinde daha yüksek olduğu iddialarını dile getirirken, bazı patronlar fahiş fiyat eleştirilerine karşı çıktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ise deprem bölgesinde daha sıkı şekilde fahiş fiyat denetimleri gerçekleştireceklerini, cezaların da gerekirse daha yüksek olacağını söyledi.

YÜZDE 30-40 FAZLA FİYAT İDDİASI

Fikir Sohbetleri, açılış konuşmalarının ardından istişare toplantısı ile devam etti. Burada iş insanları deprem sonrası bölgede süren çalışmalara yönelik gözlem ve önerilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a sundu. Toplantıya deprem bölgesindeki inşaat maliyetlerinin yüksekliği tartışmaları gündeme damga vurdu. Şanlıurfa, Hatay ve Adıyaman’ın önde gelen meslek örgütlerinin başkanları, konuşmalarında şehirlerindeki bazı uygulamalarda diğer şehirlere nazaran yüzde 30-40’lara varan zamlı fiyatlarla karşılaştıklarını iddia etti. Çimento ve beton fiyatlarındaki fahiş fiyatlara dikkat çeken başkanlar, bu durumun depremzede şehirlerin yeniden inşasının önünde engel oluşturduğunu dile getirdi.

"GEREKİRSE DEPREM BÖLGESİNDEKİ CEZALARI ARTIRACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Yılmaz, özellikle Hatay ve Adıyaman’da fahiş fiyat konusundaki uygulamaların varlığını tespit ettiklerini ve buralarda daha sıkı denetim yapacaklarını söylerken, “Gerekirse deprem bölgesindeki cezaları arttıracağız. Diğer tarafta ceza bir liraysa burada 10 lira yapacağız. Deprem ortamının fırsatçılık için kullanılmaması lazım. Bu durum kabul edilemez. Ortalamadan sapan bir fiyatlama olduğunu görüyoruz. Bu konuda tedbir alacağız” diye konuştu.