Deprem bölgesindeki meydanlar nasıl yapılacak? Bakan Özhaseki tv100'de açıkladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, tv100 Gündem Özel programında, deprem bölgesindeki meydanların yapılandırılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, "Hatay merkez, Antakya bölgesinde şu anda boşaltabildiğimiz her yerde inşaata başlıyoruz. Uzun çarşıda şu anda inşaata başladık. Kurtuluş Caddesinde ve merkezde 15’er bin konuta başlıyoruz." diye konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Başak Şengül, Pınar Işık Ardor, Deniz Gürel'in sorularını yanıtladı.

Bakan Özhaseki'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

"22 ÇARŞIYI DA BİZ YAPIYORUZ"

"Meydanları bir an önce ayağa kaldıralım. Şehir merkezlerini ihya edelim diye bir karar aldık. Şehirlerin merkezlerini, meydanlarını geliştirdiğimiz projeler var. Malatya’da tam 22 tane çarşı var. Tüm ticaret burada dönüyor. Karar aldık, bu 22 çarşıyı da biz yapıyoruz. İnşaatlarımız başladı burada.

Deprem bölgesindeki meydanlar nasıl yapılacak? Bakan Özhaseki tv100'de açıkladı - Resim : 1

"15 METRE UZUNLUĞUNDA KAZIK ÇAKMAYA BAŞLADIK"

Kahramanmaraş merkezde, meydanı sağlama alabilmek için yaptığımız çalışmalarda 15 metre uzunluğunda kazık çakmaya başladık. 2 bin 100 bağımsız birim için tam 40 milyon dolarlık kazı ihalesi yaptık. Çin makineleri sabaha kadar kazık çakıyorlar. Yani 15 metre aşağıya kadar inerek sert zemin buluyorlar ve o sert zeminlere saplama yaptıktan sonra o kazıkların üzerine ihya etmeye çalışıyoruz meydanı.

Deprem bölgesindeki meydanlar nasıl yapılacak? Bakan Özhaseki tv100'de açıkladı - Resim : 2

"YAPILARI EN FAZLA 3-4 KATLI YAPIYORUZ"

Pazarcık depremin merkez üssü. Meydanda bir müze oluşturuyoruz biz. Yapıları da en fazla 3-4 katlı olarak yapıyoruz. Müzeyi gezen insanlar depremi bir kez daha hatırlayacaklar, unutmayacaklar. Deprem büyük bir felaket, can sıkıcı bir olay. Bunu bir fırsata çevirip yeni binalar, kimlikli binalar ortaya çıkarabileceğimiz bir imkan olarak bakıyoruz.

Deprem bölgesindeki meydanlar nasıl yapılacak? Bakan Özhaseki tv100'de açıkladı - Resim : 3

"UZUN ÇARŞIDA ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"

Hatay’daki meclis binası tarihi bir bina, herkesin bildiği bir yer. Nehrin etrafındaki çoğu binalar çöktü. Daha çok zemin sıvılaşmasından kaynaklı olarak bir çökme var. Bu bölgeyi biz boşalttık ve yeşil alan yaptık. Bu bölgede temizleyebildiğimiz her yerde inşaata başlıyoruz. Uzun çarşıda şu anda çalışmalara başladık. Kurtuluş Caddesinde ve merkezde 15’er bin konuta başlıyoruz."

Deprem bölgesindeki meydanlar nasıl yapılacak? Bakan Özhaseki tv100'de açıkladı - Resim : 6

Deprem bölgesindeki meydanlar nasıl yapılacak? Bakan Özhaseki tv100'de açıkladı - Resim : 7

Deprem bölgesindeki meydanlar nasıl yapılacak? Bakan Özhaseki tv100'de açıkladı - Resim : 8

Deprem bölgesindeki meydanlar nasıl yapılacak? Bakan Özhaseki tv100'de açıkladı - Resim : 9