Bakan Mehmet Özhaseki tv100'e konuştu: İstanbul için çok kısa bir süre içerisinde başlatacağımız bir kampanya var!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, tv100'e özel yaptığı açıklamalarda İstanbul ile ilgili kentsel dönüşümün önemini vurgulayarak "Kimseyi tedirgin etmek, korkutmak istemem. 6 milyon konut var kabaca, 1,5 milyon kadar da iş yeri var. Bunların 600 bini riskli gözüküyor. Rezerv alanı olarak bulduğumuz yerler sayı olarak 20’ye yakın. Bir kısmına plan çalışması bile yaptık. Bu rezerv alanlarda konutlar üreteceğiz. 2024 başı itibarıyla dönüşüm." dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, tv100 Gündem Özel'de Başak Şengül, Pınar Işık Ardor, Deniz Gürel'in sorularını yanıtladı.

Bakan Özhaseki'nin tv100'e özel açıklamaları şu şekilde:

"İSTANBUL İÇİN ÇOK KISA BİR SÜRE İÇERİSİNDE ‘YARISI BİZDEN’ DİYE BAŞLATACAĞIMIZ BİR KAMPANYA VAR"
- Ardor'un "Sayın Bakanım evleri için herkes başvurabilir mi, paramız yok ama evlerimiz risk altında diyenler nereye başvursunlar?" sorusuna Haseki "Evlerinin riskli olup olmadığını kendileri yaptırabilir. İstanbul için çok kısa bir süre içerisinde ‘Yarısı Bizden’ diye başlatacağımız bir kampanya var. Vatandaşlarımız bundan faydalanabilir. Eğer kentsel dönüşümü doğru yapacaksan üç tane ayağın olmazsa olmaz olduğunun altını çizelim. Biris bakanlık, her türlü desteği vereceğiz. İcabında belediyelere para yardımında da bulunacağız. İkincisi belediyeler, 'riskli alanları tespit edip vatandaşları ikna edip burayı dönüştürelim' demeleri lazım. Her belediye başkanının birinci işi bu olması lazım. Hangi belediye başkanı olursa olsun gelsinler, açık taahhüt bu gelsinler destekleyeceğim. " yanıtını verdi. 

"MARMARA BÖLGESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OLUŞTURDUK"
- İmamoğlu ile prensipte bazı şeylerde konuştuk. Herhalde arkadaşı bilgilendirirken yanlış bilgilendirdiler. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı bizim bakanlığımızın iç işi. İmamoğlu'nun işi değil. Kendi bakanlığımızda nasıl çalışacağımıza kendimiz karar verelim. Biz Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü'nü Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na dönüştürdük. Altına üç tane genel müdürlük kurduk. Biri Marmara Bölgesi Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü oluşturduk. Sadece burayla uğraşacak özel insanlar var. Diğerleri Anadolu ile ilgilenecek. Üçüncü genel müdürlük ise Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü. Senelerce belediye başkanlığı yapmış bir insanım, bir gün olsun Ankara'ya para istemeye gitmedim. Kasamız para doluydu. Nihayetinde yaptığımız bu. 

"KİMSEYİ KORKUTMAK İSTEMEM AMA İSTANBUL'DA BİR AN ÖNCE PROGRAM YAPMALIYIZ"
- Kimseyi tedirgin etmek, korkutmak istemem. Olanı biteni bütün gerçekliğiyle söylemek lazım. İstanbul hepimizin gözbebeği. Burada olabilecek bir deprem tüm Türkiye için kötü sonuçları olabilecek bir depremdir. Burada olacak bir deprem her tarafı etkiler. 6 milyon konut var kabaca, 1,5 milyon kadar da iş yeri var. Bunların 600 bini riskli gözüküyor. Dere yataklarında veya sıvılaşmış alanda olan bina sayısı da belli. Bir an önce 600 bin konutu değiştirecek şekilde program yapmamız lazım. 

 

"PLAN ÇALIŞMASI BİLE YAPTIK"
- Rezerv alanı olarak bulduğumuz yerler sayı olarak 20’ye yakın. Bu 20’ye yakın yerde 50-100 dönüm yerler olduğu gibi birkaç milyon metrekare yerler de var. Bir kısmına plan çalışması bile yaptık. Bu rezerv alanlarda konutlar üreteceğiz. Bir an önce yapmamız gereken bu konutları yapmak. Bizim yaptığımız yerlerin maliyeti. Arsa parası alacak değiliz ama inşaat maliyeti var. Devlet ne kadar fedakarlık edebilirse yapacak. Üflesen yıkılabilecek denilen binalardan 5-6 bin tane var. Riskli alanların hepsine tek tek tebligat yapacağız. 

"2024 BAŞI İTİBARIYLA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR"
Gürel'in "İnşaatlar ne zaman başlayacak?" sorusuna Haseki "Bunun şartlarını en fazla 10 gün içerisinde izah ederim. Bunun tamamlayıcı yönetmelikleri de 15-20 gün içerisinde tamamlarız. Sene başından itibaren vatandaşlar ‘Biz başlıyoruz bize destek verin' dediklerinde işe başlayabiliriz." diyerek yanıtladı. Gürel'in "İstanbul’da 2024 başı itibarıyla dönüşüm başlıyor diyebilir miyiz?" sorusuna ise Haseki "Evet" yanıtını verdi.

"İSTANBUL'DA YÜZDE YÜZ ANLAŞAN BİNA SAYISI 14 BİN KADAR"
- İstanbul'da yüzde yüz anlaşan bina sayısı 14 bin kadar. İçindeki daire sayısı 69-70 bin kadar. Bunlara öncelik vererek dönüşüm yapacağız. 1 milyon 40 bin başvuru var. 1 hafta-10 gün içeriisinde açıklayacağız. Kabinede sunum yaptım söyledim. Bir sunum daha yapacağım. Sayın cumhurbaşkanımız bunu açıklayacaktır.