'Afet çantası' önerileri! Bir deprem çantasında olması gerekenler nelerdir? Deprem çantası nasıl hazırlanır?

Doğal afetler yaşamımızın ayrılmaz bir parçası. Düzce'de 5.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem çevre illerden de hissedildi. Deprem ile birlikte "Deprem çantasında neler olmalı?" sorusu yeniden gündeme geldi. ‘Depreme ne kadar hazırlıklıyız?’ sorusu ise akılların her zaman bir köşesinde yer alıyor. Peki "Deprem çantasında neler olur? Deprem çantasına konulan malzemeler nelerdir? İşte deprem çantasında olması gerekenler….

'Afet çantası' önerileri! Bir deprem çantasında olması gerekenler nelerdir? Deprem çantası nasıl hazırlanır?

Ülkemizin son dönemlerde karşı karşıya kalmış olduğu doğal afet depremdir. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın (AFAD)resmi internet sitesinden yaptığı bilgilendirmede deprem sonrası ilk 72 saatte yardım ekipleri vatandaşlara ulaşana kadar ki süreçte deprem çantasının önemine dikkat çekti.
 

Yaşanan deprem felaketi sonrasında yiyecek, giyecek, gibi temel ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamamak gayet olağan bir durum olduğu için bu durumlarda afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. 

Afet ve acil durum çantasının içerisinde neler olmalı?

Önemli belge fotokopileri

Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

Zorunlu Deprem Poliçesi

Diplomalar

Pasaport, banka cüzdanı vb.

Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

İç çamaşırı

Çorap

Yağmurluk

İklime uygun giysiler

 

Hijyen malzemeleri

Sabun ve Dezenfektanlar

Diş fırçası ve macunu

Islak mendil

Tuvalet kâğıdı

Hijyenik ped

Diğer malzemeler

İlk yardım çantası

Uyku tulumu veya battaniye

Çakı, düdük, küçük makas

Kâğıt, kalem

Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

 

Deprem çantası nasıl hazırlanmalı?

Deprem çantasının içinde neler konulacağı kadar nasıl hazırlanacağı da önemli bir noktadır. Deprem çantası hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Gıdalarda yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.) tercih edilmelidir.

Hazırladığınız deprem çantası ağır olmamalı, kolaylıkla taşınabilir olmalıdır.

Deprem çantasını kolaylıkla ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Acil durumda kolaylıkla ulaşamayacağınız bir deprem çantası amaca uygun değildir.

Deprem çantasını tüm aileniz için değil, kişisel ihtiyaçlarınız doğrultusunda hazırlamalısınız. Ayrıca evcil hayvanınız varsa onun ihtiyaçlarına da küçük bir çantada yer vermeyi unutmamalısınız.

Deprem çantanızı mevsim şartlarına uygun olacak şekilde belirli dönemlerde yenilemeyi unutmamalısınız.

Yiyeceklerin ve içeceklerin son kullanma tarihleri konusunda dikkatli olmalısınız. Son kullanma tarihleri yakın olan ürünleri tüketebilir ve yerlerine yenilerini koyabilirsiniz.

Evin yanı sıra iş yeriniz ve otomobilinizde de deprem çantası bulundurmanızda fayda var.