Depremde yıkılan evleri devlet yapıyor mu? Deprem bölgesine kaç konut yapılacak?

Kahramanmaraş depremlerinin yaraları sarılıyor. Devlet, büyük yıkımın olduğu kentlerde büyük dönüşüm gerçekleştirecek. Hazırlıklar resmen başladı. 10 ilde aşama aşama yeni konutların yapımına başlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesine yapılacak evlerin özellikleri ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Peki, Yıkılan evleri devlet yapıyor mu? Deprem bölgesine kaç konut yapılacak, kaç katlı olacak? Apartman altı dükkanlar kaldırılıyor mu?

Depremde yıkılan evleri devlet yapıyor mu? Deprem bölgesine kaç konut yapılacak?

Devlet, depremin etkilediği 10 ilde yaraları sarmak için harekete geçti. Deprem bölgesine yapılacak konutlar için hazırlıklar başladı. Hasar tespiti tamamlanan illerde yeni konutların yapımına başlanacak. Yapılacak evlerin özelliklerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı.

DEPREMDE YIKILAN EVLERİ DEVLET YAPIYOR MU?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Bakan Kurum Sabah Gazete’sine verdiği röportajda, hasar tespiti tamamlanan illerde aşama aşama yeni konutların yapımına başlayacaklarını, ilk ihalenin ise 22 Şubat'ta yapılıp, Mart ayında temellerin atılacağını açıkladı. Kurum, "İlk etapta hemen 200-250 bin konutun inşaatına başlayacağız. Hasar tespiti tamamlandıkça diğer konutların da yapımını gerçekleştireceğiz. Bizim için esas olan verdiğimiz söz. Yıkım nerede ise biz, tüm imkanlarımız ve gücümüzle oradayız. Kimseyi dışlamamız, ötekileştirmemiz, iş planında geriye atmamız söz konusu olamaz. Nifak tohumu ekenlere itibar etmeyin.'' diye konuştu.

DEPREM BÖLGESİNE KAÇ KONUT YAPILACAK, EVLER KAÇ KATLI OLACAK?  

Bakan Kurum, hasar tespiti tamamlanan illerde aşama aşama yeni konutların yapımına başlayacaklarını belirterek deprem bölgesine ilk etapta 250 bin konut yapılacağını duyurdu. Bakan Kurum, deprem evlerinin Mart ayında temellerin atılacağını ve yeni evlerin 3-4 katlı olacağını söyledi. Kurum, ''Deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dahil zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro- bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla, zemin etüt raporlarıyla hocalarımızla, jeologlarımızla, jeofizik mühendislerimizle inceliyoruz. En doğru, en sağlam zemine ve o zemine göre yapılaşmayı seçerek, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşasının sürecini de eş zamanlı inşallah yürütüyor olacağız.'' dedi.

APARTMAN ALTI DÜKKANLAR KALDIRILIYOR MU?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, kent ve konut tasarımında yerel dokunun, sosyolojinin de gözetileceğini, "altı dükkan, üstü daire döneminin ise kapanacağını" da vurguladı.

ARSA KARŞILIĞI TAKAS NASIL OLACAK?

Kurum, "Eski kent merkezlerinde ayrıntılı jeolojik ve jeoteknik etüdler yapmak suretiyle vatandaşımızı da mağdur etmeyecek anlayışla gerek imar kısıtı, gerekse yapılaşma şartlarının hepsini yeniden gözden geçireceğiz. Tek katlı ve yatay mimaride dükkanlar açılmasını planlıyoruz. Arsa karşılığı takas veya yeni yapılan konutlardan teklif edeceğiz.'' ifadelerini kullandı.