'Devasa' kafalı ve mavi gözlü dağ canlısı yeni tür olarak keşfedildi. Uzak bir dağın üzerinde yaşıyordu

'Devasa' kafalı ve mavi gözlü dağ canlısı yeni tür olarak keşfedildi. Uzak bir dağın üzerinde yaşıyordu. Bilim insanları nihayet bu sisteki kalıntılarla karşılaştıklarında yeni bir tür keşfettiler. Güney Amerika'daki uzak bir dağın yükseklerinde, bazı engebeli yaratıklar yaşıyordu. Binlerce yıl öncesinden günümüze ışınlanmış gibi görünen canlıların antik hayvanlara olan benzerliği de oldukça şaşırtıcıydı.

'Devasa' kafalı ve mavi gözlü dağ canlısı yeni tür olarak keşfedildi. Uzak bir dağın üzerinde yaşıyordu

Bilim insanları nihayet bu sisteki kalıntılarla karşılaştıklarında yeni bir tür keşfettiler. Neblina masifinin zirvesine ulaşmak kolay değil. Hakemli dergi Moleküler Filogenetik ve Evrim'in Şubat sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre dağ, Venezuela-Brezilya sınırını kapsayan yüksek oranda aşınmış bir kumtaşı platosu. Araştırmaya göre, bir araştırmacı ekibi 2017 yılında yaban hayatını araştırmak için uzak zirveyi birkaç gün ziyaret etti. Araştırmacılar orada "benzersiz" ve muhtemelen çok eski hayvanların yaşadığından şüpheleniyorlardı.

'Devasa' kafalı ve mavi gözlü dağ canlısı yeni tür olarak keşfedildi. Uzak bir dağın üzerinde yaşıyordu - Resim : 1

KAYITLARLA EŞLEŞMEYEN 22 KURBAĞA YAKALADILAR

Araştırmacılar, bilinen herhangi bir kayıtla eşleşmeyen 22 kurbağayı yakaladılar ve kısa sürede yeni ama yine de görünüşte eski bir tür keşfettiklerini fark ettiler: Caligophryne doylei veya Doyle'un sis kurbağası. Çalışma, Doyle'un sis kurbağalarının yaklaşık 1,3 inç uzunluğa ulaşan orta büyüklükte olarak kabul edildiğini belirtti. Mavi gözleri ve hafifçe çıkıntılı burun delikleri olan devasa kafaları var. Sağlam vücutları inişli çıkışlı siğillerle kaplıdır.

'Devasa' kafalı ve mavi gözlü dağ canlısı yeni tür olarak keşfedildi. Uzak bir dağın üzerinde yaşıyordu - Resim : 2

RENK ÇEŞİTLİLİKLERİ GÖSTERİYOR

Fotoğraflar Doyle'un sis kurbağalarının renk çeşitliliğini gösteriyor. Bir kurbağa, ağzının yakınında bazı açık beyaz lekeler bulunan, donuk kirli kahverengidir. Bir diğeri kırmızımsı kahverengi ve bazı siyah lekeler var. Çalışma, Doyle'un sis kurbağalarının araştırmacıların kamp alanının yakınındaki "açık çimenlik habitatlarda" ve yaklaşık 6.500 ila 8.500 feet yükseklikler arasında bulunduğunu belirtti. Bir kurbağanın "en az 11 yuvarlak beyazımsı yumurtanın yanında oturduğu ve görünüşte onları koruduğu" görüldü.

'Devasa' kafalı ve mavi gözlü dağ canlısı yeni tür olarak keşfedildi. Uzak bir dağın üzerinde yaşıyordu - Resim : 3

ESKİ YARATIKLARI TASVİR EDİYORDU

Şu ana kadar yeni türe yalnızca Venezüella-Brezilya sınırını kapsayan masa üstü bir dağ olan Neblina masifinde rastlandı. Araştırmacılar, yeni türe Sir Arthur Conan Doyle'un adını, etkili romanı 'Kayıp Dünya' nedeniyle verdiklerini söyledi; bu romanda, uzak bir masa üstü dağının izole edilmiş zirvesinde günümüze kadar hayatta kalan eski yaratıkları tasvir ediyordu." dedi.

'Devasa' kafalı ve mavi gözlü dağ canlısı yeni tür olarak keşfedildi. Uzak bir dağın üzerinde yaşıyordu - Resim : 4

ANTİK ÖZELLİKLERE SAHİP BİR YENİ TÜR 

Çalışmada yeni türün iskeleti, rengi, habitatı, vücut şekli ve DNA'sı ile tanımlandığı belirtildi. Yeni tür o kadar "antik" özelliklere sahipti ki, araştırmacılar onu yeni bir aile olan Caligophrynidae ve yeni bir cins olan Caligophryne ile sınıflandırdılar. Araştırma ekibinde Antoine Fouquet, Philippe Kok, Renato Sousa Recoder, Ivan Prates, Agustin Camacho, Sergio Marques-Souza, José Mario Ghellere, Roy McDiarmid ve Miguel Trefaut Rodrigues yer aldı. Ekip ayrıca Neblina masifinde başka bir yeni kurbağa türü olan Neblinaphryne mayeri'yi keşfetti.