Dikkat! Uçuş esnasında telefonunuzu uçuş moduna almayı unutmayın!

Uçak yolculuğu sırasında uygulanan önemli kurallardan olan uçuş modu akıllı telefonumuzun şebekeyle bağlantısını kesiyor. Telefonumuzun arama mesajlaşma ve internet gibi faaliyetlerin durmasını sağlayan uçak modunu neden kullanıyoruz? İşte uçak modu hakkında bilmeniz gerekenler….

Dikkat! Uçuş esnasında telefonunuzu uçuş moduna almayı unutmayın!

Telefonlarda mevcut olan uçak modu uçağa bindiğimizde aktif hale getirmemiz gereken bir özellik.

Bir çok uçak, 35.000 fitteyken baz istasyonuna bağlanmaya çalışan telefon gibi sinyal ileten cihazların kullanımını engeller. Uçaklar uçuş sırasında baz istasyonunun ulaşamayacağı yerlerde olduğundan telefonlar bir hat bulmak için yoğun elektrik sinyallerini devreye sokar. Bu güçlü sinyaller potansiyel olarak uçağın navigasyon ekipmanına, iniş yönlendirme sistemine ve kokpit ekipmanına müdahale edebilir.

Dikkat! Uçuş esnasında telefonunuzu uçuş moduna almayı unutmayın! - Resim : 1

Ayrıca telefonlar uçak moduna alınmadığında pilotun kulaklıklarında rahatsız edici bir sesin çıkmasına sebebiyet verebilir. Günümüzde 5G’nin de yaygın kullanımıyla bu kural daha önemli hale geldi.

Uçak modunu kullanılmadığı takdirde bir sinyalin “bir uçağın navigasyon performansına müdahale ettiğine dair kanıtlanmış bir olay yoktur ancak yine de bu, gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez.

 Telefonunuzu uçak moduna almak, bu sinyalin gönderilmesini durdurur. Aslında tüm telefon sinyalleri uçak sistemlerini etkilemez. Ayrıca böyle bir sinyalin “bir uçağın navigasyon performansına müdahale ettiği”ne dair kanıtlanmış bir olay yoktur ancak yine de bu, gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez.

 Pilotlar uçuş güvertesi ile hava trafik kontrolü arasında karışıklığa neden olabilecek şekilde kulaklıklarındaki sesi kestiğini belirtti. Bu nedenle uçak yolculuğu esnasındauçuş modunu açmak, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için oldukça önemlidir.