Din bilgisini 'Tengri' olarak değiştirdi! Tengri ne demek? Tengri inancı nedir?

Türkiye'de bir vatandaş ilk kez kimlikteki din bilgisini mahkeme kararı ile 'Tengri' olarak değiştirdi. Tengri ne demek? Çıkan haberin ardından vatandaşlar 'Tengri' kelimesini araştırmaya başladı. Tengri inancı nedir? İşte, Tengri dini hakkında tüm merak edilenler haberimizde...

Din bilgisini 'Tengri' olarak değiştirdi! Tengri ne demek? Tengri inancı nedir?

Din bilgisini 'Tengri' olarak değiştirdi! Türk vatandaşı Burhanettin Mumcuoğlu mahkeme kararı ile kimlikteki din bilgisi hanesini değiştirdi. Tengri ne demek? Avukat Burhanettin Mumcuoğlu, Türkiye'de ilk kez din bilgisini değiştiren vatandaş oldu. Tengri inancı nedir? Mahkeme kararının emsal olduğunu belirten Avukat Mumcuoğlu, din bilgisini değiştirmek isteyen vatandaşların ne yapması gerektiğini de anlattı. 

Din bilgisini 'Tengri' olarak değiştirdi! Tengri ne demek? Tengri inancı nedir? - Resim : 1

Diyanet cevabı verdi!

İçişleri Başkanlığı; Mumcuoğlu'ndan gelen talebin üzerine Diyanet İşleri Başkanlığına, Tengri'nin bir din olup olmadığını sordu. Diyanet'in cevabı "Tengri ibaresi belli bir dini ifade etmemektedir" oldu.

Din bilgisini 'Tengri' olarak değiştirdi! Tengri ne demek? Tengri inancı nedir? - Resim : 2Tengri inancı nedir?

Tengri, bugünkü Türkçe'de Tanrı kelimesinin eski anlamıdır. Orhun Yazıtları'nda çözülen ilk sözcüktür. Bir diğer adıyla Göktanrı inancı olarak bilinen Tengri, Türk ve Moğol halklarının, İslamiyet'e geçmeden önceki yaygın inancıdır. Bu inanca göre Gök'ün yüce ruhu Tengri'ydi.

Türkler ilk zamanlarında Tengri kelimesini, kendilerini yarattığına inandıkları tek ve büyük Tanrı için kullanırlardı. Sonrasında kendilerinden büyük ve yüce olduğuna inandıkları her şey için kullanmaya başladılar. 

Din bilgisini 'Tengri' olarak değiştirdi! Tengri ne demek? Tengri inancı nedir? - Resim : 3Tengri dininde insandan bitkiye kadar bütün varlıklar eşittir. İnanışa göre Tengri (Tanrı) her varlığın içindedir. vBu inanışta doğadaki bütün varlıkların bir ruhu vardır. İnsan doğanın hükümdarı değil sadece bir parçası olarak görülür. Tengriciliğin kutsal tek bir kitabı vardır. Yaşamın ta kendisidir.

Tengri inanışında hayvanlar kutsal sayılır. Geçerli bir sebep olsa bile hayvanın canını ve ruhunu acıtmadan yapılır. İbadethaneleri doğadır. Tengri'yi yok saymak kabullenmemek günah değildir. 

Din bilgisini 'Tengri' olarak değiştirdi! Tengri ne demek? Tengri inancı nedir? - Resim : 4Tengri'nin bazı uygulamaları rahatlama ritüelleri vardır. Bunlardan bazıları süt, su ve ateş ile yapılır. İhtiyaç halinde ağaçtan bir parça aldıysanız, doğaya teşekkür etmek için o ağacın altında yaşayan canlıları beslemeniz gerekir. Bu inanca sahip insanların doğaya büyük bir saygısı vardır.

Tengri inancında da oruç kavramı vardır. Fakat buradaki oruç yeme içme olmadan değildir. Tengri'de, belirli yiyecekler yenilebilmektedir. Oruçta yasaklı besinleri genellikle hayvansal gıdalardır.