Diş fırçalarken doğru macun seçimine dikkat: Uzmanlar kritik detayı paylaştı

Diş bakımının önemli bir parçası olan diş fırçalamada macunun seçimine karşı uzmanlar uyarıyor. İstanbul Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Duygu İlhan Diş macununun içeriğindeki florun bulunmasının ağız sağlığını korumadaki önemini aktardı.

Diş fırçalarken doğru macun seçimine dikkat: Uzmanlar kritik detayı paylaştı

Güzel gülüşlere sahip olmanın yolu ağız bakımını yapmak ve diş sağlığına dikkat etmekten geçiyor. Uzmanlar diş temizliğinin önemli bir parçası olan diş macunu seçimine ilişkin kritik uyarılarda bulunarak florlu diş macununun tercih edilmesi yönündeki uyarısında bulundu.

İstanbul Medipol Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Duygu İlhan, diş macunu kullanımında içeriği florlu olan macunların tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

DİŞ MACUNU SEÇERKEN FLORLU OLANLAR TERCİH EDİLMELİ

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İlhan, İstanbul Medipol Üniversitesi Toplumsal Katkı Komisyonu destekleriyle gerçekleştirilen "Bilimin Sesi" projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İlhan, ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve ağız sağlığının hayat kalitesi için oldukça önemli olduğunu aktardı.

Bireysel olarak kişiye uygun olan bir fırçayla, sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması gerektiğini vurgulayan İlhan, "Bunu yaparken yardımcı olarak diş ipi gibi arayüz temizleyici ürünler kullanılabilir. Elimizi rahatça kullanabildiğimiz ve tam olarak kavrayabildiğimiz diş fırçaları doğru tercih. Diş macunu kullanımında da içeriği florlu olan macunları tercih etmeliyiz. Bembeyaz dişler vadeden, çok aşındırıcı, mikro granüllü, mikro partiküllü diş macunlarını kullanmaktan uzak durmalıyız." ifadelerini kullandı.

Diş fırçalarken doğru macun seçimine dikkat: Uzmanlar kritik detayı paylaştı - Resim : 1

STRES DİŞ SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

İlhan, diş sağlığını etkileyen en büyük tehditler arasında stresin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dişlerimizi etkileyen pek çok tehdit var. Bunlardan birisi diş çürükleri. Diş çürüklerinin nedenlerinden birisi de aldığımız şeker miktarı. Bu nedenle tükettiğimiz şeker oranının artması en büyük tehditlerden diyebiliriz. İkinci en büyük tehdit, genel çerçevede sağlığımızı da etkileyen sigara ve sigara ürünleri. Üçüncü en büyük tehdit ise stres. Genel olarak halkımızda dişçi korkusu (Dentofobi) var. Bu korkunun nasıl geliştiğini bireysel olarak her hekimin irdelemesi gerekiyor. Toplum olarak ağız sağlığı farkındalığımız çok düşük. Bizim diş hekimiyle tanışmamız ağrının varlığı ya da acil bir müdahale sonucu oluyor. İlk müdahale bireyde iyi bir anı olarak kalmıyor ve fobinin ilk basamağı orada oluşuyor. Bu nedenle doğru zamanda doğru şekilde diş hekimleriyle tanışılması bu fobinin aşılması ve toplumsal olarak ağız sağlığında bilinç oluşmasını sağlayacaktır."

Diş fırçalarken doğru macun seçimine dikkat: Uzmanlar kritik detayı paylaştı - Resim : 2

AĞRI OLDUĞUNDA DİŞ HEKİMİNE GİDİLİR, ALGISI YANLIŞ

Toplumda çokça yaygın olan "Diş hekimine diş ağrısı olduğunda, bir problem olduğunda gidilir" algısının oldukça yanlış olduğunun altını çizen İlhan, gelişmiş ve ağız-diş sağlığı okur yazarlığı yüksek olan ülkelerde, diş için önemli koruma programlarının olduğunu, halkın tümünün çok küçük yaşlarda çok doğru şekilde diş hekimiyle tanıştığını anlattı.

İlhan, "Diş hekimine kontrol amaçlı düzenli olarak gitmeliyiz. Bu çerçevede alışkanlık kazanabilirsek sağlıklı bir toplum olmak adına büyük bir adım atarız." değerlendirmesinde bulundu.