Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yetiştirilen "şelengo" için coğrafi işaret tescili için patent başvurusu yapıldı. "Şelengo"nun dışı karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benziyor.

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık

Şelengo, yörede kavun ve karpuzdan daha fazla rağbet görüyor, kilosu 5 liradan satılıyor.

Viranşehir Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci,  mayıs ayında ekimi yapılan, temmuzda ise hasat edilen "şelengo"nun Viranşehir Ovası'na özgü olduğunu söyledi.

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık - Resim : 1

Dışı karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benzeyen "şelengo"yu Viranşehir'de tarlası olan hemen herkesin yetiştirdiğini belirten Ekinci, ürünün tezgahtaki kilogram fiyatının 5 lira olduğunu kaydetti.

Gübre ve ilaç kullanılmadan susuz arazide yetiştirilen ürünün ülke genelinde tanıtımının yeterince yapılamadığına dikkati çeken Ekinci, şöyle devam etti:

Dışı karpuz, içi kavun, tadı salatalık - Resim : 2

"Tarladan koparıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmesi gerekiyor. Şelengodan salata, turşu, dolma ve cacık da yapılıyor. İlçemizde ve civar illerde çok ilgi görmektedir. Hatta Almanya'da yaşayan Viranşehirli hemşehrilerimiz buradan hasat mevsiminde sürekli sipariş üzerine ürün götürüyor. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlarımız da buradan sürekli otobüslerle bu ürünü temin etme telaşına giriyor."

Şelengo için patent başvurusunda bulunduklarını bildiren Ekinci, "Tanıtımı için yoğun bir çaba harcıyoruz. Türk Patent ve Marka Kurumuna Viranşehir ilçesinin yöresel ürünü olan şelengonun coğrafi işaret tescili için patent başvurusu yaptık. Olumlu sonuç alacağımıza inanıyoruz. Bu ürünün bundan sonraki süreçte daha iyi tanımını yapacağımıza inanıyoruz." dedi.

Şelengoya ilgi büyük

Bölgede  yaklaşık 100 yıldır Şelengo üretimi yapılıyor.  Yöre halkının yoğun ilgi gösterdiği Şelengo, kavundan karpuzdan daha fazla üretiliyor. Üretim aşamasında gübre kullanılmadığı için doğal olan sebze için geniş ekim alanı ayrılıyor.