Diz bağ yaralanmalarının belirtileri nelerdir? Diz bağ yaralanmalarının tedavisi nasıldır?

Diz bağ yaralanmalarının tedavisi büyük önem taşımaktadır. Dizlerimiz yürüme, oturma, koşma gibi birçok fiziksel aktiviteleri gerçekleştirmemizi sağlar. Bununla birlikte diz eklemimizin çevresinde birçok bağ dokusu bulunmaktadır. Dizlerin sağlam durabilmesi bu bağlar sayesinde gerçekleşir. 

Diz bağ yaralanmalarının belirtileri nelerdir? Diz bağ yaralanmalarının tedavisi nasıldır?

Diz eklemlerinin çeşitli nedenlerden dolayı hasar görmesi sonucunda diz bağları yaralanması ve zedelenmesi meydana gelebilir. Diz bağ yaralanmaları günümüzde uzman ortopedi doktorları tarafından tedavi edilmektedir. Bağ yaralanması olan kişilerin tedavi olmaması sonucunda hastalığın ilerlemesi ve hastanın yaşadığı ağrı ve acının daha çok artmasına neden olmaktadır. Peki, diz bağ yaralanması belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nejat Güney, diz bağ yaralanmalarının tedavisi hakkında tüm merak edilenleri sizler için anlatıyor.

Diz bağ yaralanmalarının belirtileri nelerdir? Diz bağ yaralanmalarının tedavisi nasıldır? - Resim : 1

DİZ BAĞ YARALANMALARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diz bağ yaralanmalarında en çok görülen belirti ağrıdır. İlk başlarda çok şiddetli olmasıyla birlikte zamanla azalan özelliktedir ancak bizin hareket etmesiyle ağrı artar. Yan bağ yaralanmalarında hassasiyet gelişebilir. Buna ek olarak diz bağ yaralanmalarının başa bir belirtisi ise eklem içi kanama nedeniyle meydana gelen şişliktir.
Diğer ortopedik rahatsızlarla diz bağ yaralanmalarının belirtileri birbirlerine benzer olduğundan dolayı yaralanan bir dizin muayenesi mutlaka uzman ortopedi hekimleri tarafından gerçekleştirilmelidir.

Diz bağ yaralanmalarının belirtileri nelerdir? Diz bağ yaralanmalarının tedavisi nasıldır? - Resim : 2

DİZ BAĞ YARALANMALARININ TEDAVİSİ NASILDIR?

Dizdeki bağ yaralanmalarının tedavisi yaralanmanın durumuna, hastanın genel sağlık durumuna ve uygulanabilecek ilaçların tedaviyi ne kadar tolere edebileceğine göre karar verilir. Planlanacak olan tedavide ağrı kesici ilaçlar, kasları güçlendirme amaçlı egzersizler, diz koruyucu ekipmanlar, soğuk uygulamaları ve cerrahi müdahale yöntemleri yer almaktadır.

Diz bağ yaralanmalarının belirtileri nelerdir? Diz bağ yaralanmalarının tedavisi nasıldır? - Resim : 3

EN SIK MEYDANA GELEN DİZ BAĞ YARALANMALARI NELERDİR?

Diz bağ yaralanmaları, sportif aktivitelerle ilgilenen kişilerde daha sık meydana gelmektedir. Diz ekleminde dört ana bağ bulunmaktadır. Bunlar; ön çapraz bağ, arka çapraz bağ, iç yan bağ ve yan yan bağ olarak sıralanabilir. Dört ana bağdan genellikle en çok hasar görenler ön çapraz bağ ve iç yan bağdır.

Diz bağ yaralanmalarının belirtileri nelerdir? Diz bağ yaralanmalarının tedavisi nasıldır? - Resim : 4

Ön çapraz bağ yaralanması; direkt travma, diz dönmesi vb. durumlarda meydana gelmektedir.
İç yan bağ yaralanmaları; dizin yan bölgesine gelen sert bir darbe sonrasında meydana gelir. Trafik kazalarında ve futbol maçları sırasında iç bağ yaralanmalarının meydana gelmesi mümkündür.