4 yılda 1 gelen 29 Şubat'ta bilim dünyasını şoka sokacak bir olay gerçekleşti. Babasız bir şekilde dünyaya gelen vatoz balığı büyük sansasyon yarattı
SÜRPRİZ HAMİLELİK
Erkek ışınları olmayan bir tankta yaşayan vatoz Charlotte'un sürpriz hamileliği, dünyanın her yerindeki insanları büyüledi ve bakireden doğum anlamına gelen bilimsel bir terim olan partenogenez konusuna ani bir ilgi uyandırdı.
Talk-show sunucusu Jimmy Kimmel, Hendersonville, Kuzey Carolina'daki Akvaryum ve Köpekbalığı Laboratuvarı'nda bulunan ışınla ilgili bir bölümle Charlotte'un görünürdeki kusursuz anlayışına ağırlık verdi.
NADİR GÖRÜLEN BİR OLAY
Bu tip bir doğum nadir görülen bir olay gibi görünse de, partenogenez uzmanları Charlotte'un çoğu insanın anlayabileceğinden çok daha yaygın bir yaşam mucizesi gerçekleştirdiğini söyledi. Düzinelerce tür (zebra köpekbalıkları, Kaliforniya akbabaları ve Komodo ejderleri) partenogenez yoluyla eşeysiz olarak üreyebilir. Bilim insanları bu olgunun gizemini daha yeni çözmeye başladılar ve sürecin daha iyi anlaşılması, onun koruma gücünden yararlanmalarına yardımcı olabilir.
''DOĞAL OLMAYAN HİÇBİR ŞEY YOK''
Baltimore County Maryland Üniversitesi'nden hayvanlardaki cinsel çatışmaları inceleyen biyolog Mercedes Burns, "Eşeysiz üremede doğal olmayan hiçbir şey yok" dedi. "Omurgasızlar veya balıklar, başarılı bir şekilde üremek için yaşamları boyunca inanılmaz şeyler yapıyorlar."
KÖPEKBALIĞINDAN HAMİLE KALMA İHTİMALİ VAR
Charlotte'un bebek yumruğuyla ilgili çılgınlık, bu ayın başlarında, Akvaryum ve Köpekbalığı Laboratuarı'nın vatozun hamile olduğunu duyurmasıyla başladı ve sosyal medyada Charlotte'un ya kafesini paylaşan bir köpekbalığından hamile kaldığını ya da partenogenez yoluyla yavrular geliştirdiğini ileri sürdü. .
KÖPEKBALIKLARI İLE VATOZLAR ARASINDAKİ FARK
“Köpekbalıkları ile vatozlar arasındaki fark 350 milyon yıldır. Kıyaslamak gerekirse, insanlarla ornitorenkler arasındaki fark 180 milyon yıldır” dedi. "Köpekbalığı bilim adamları bu basın açıklamasından pek memnun değildi. Kimse bunu bir seçenek olarak düşünmez bile." Feldheim, ışın yavruları doğurduktan sonra araştırmacıların yavruları değerlendirmesi ve bunların tek olası neden olan partenogenezin sonuçları olduğunu doğrulamak için genetik test yapması gerekeceğini söyledi. Onayın önemli olacağını, çünkü vatozları, köpek balıklarını ve vatozları içeren bir balık alt sınıfı olan elasmobranch'ların özel bir bezde birkaç yıl boyunca canlı sperm depolayabildiğini ekledi.
ERKEN EVRE GELİŞİMİ
"Zigotların erken evre gelişiminden sorumlu genlerin hem spermden hem de yumurtadan gelmesi gerekiyor. Eğer bunlar sadece yumurtada mevcutsa, o zigot onun gelişimini durduracaktır," diye açıklayan Burns, memelilerin cinsel üreme konusunda "tamamen hazır" olduğunu ekledi. Partenogenezin yaygın şekli, gametlerin (cinsel üremede yeni organizmalar yaratan hücreler) yaratıldığı mayoz sırasında meydana gelir. Yumurtalar üretildiğinde, genetik bilgi içeren, kutup cisimcikleri adı verilen yan ürünler oluşturulur.
DİŞİLER EŞ BULAMAMIŞ OLABİLİR
"Bu türün sayısı geçmişe göre çok daha düşük. Bu dişilerin bir eş bulamamış olma ihtimalleri oldukça yüksek” dedi ve bu da, toplananların az olduğu durumlarda partenogenezi üremenin “yedek yolu” haline getirecek. Ancak bu fenomen, eşler mevcut olduğunda zebra köpekbalıklarında da gösterilmiştir. Burns, partenogenezin çevreden gelen geri bildirime bir yanıt olabileceğini söyledi. Aynı zamanda bunun sadece mutlu bir hücre bölünmesi tesadüfü olması ve yaşamın nasıl rastgele tesadüfler ve çok az açıklama ile hediyeler getirebileceğinin bir hatırlatıcısı olması da mümkündür.