Doğalgaz yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kimler başvurabilir? e-Devlet başvuru formu ve sorgulama ekranı

Soğuk havalar kapıya dayandı. Kış ayları yaklaşırken dar gelirli vatandaşların gözü ise yapılacak olan yakacak ve doğalgaz yardımına çevrildi. Doğalgaz yardımı başvurusu nasıl yapılır? Soğuk kış günlerinde ısınma ihtiyaçlarını karşılayamayan veya karşılamakta güçlük çeken ihtiyaç sahibi ailelere belediyeler ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları odun ve kömür yardımı yapmaktadır. Belediyueler tarafından ise doğalgaz yardımı verilmektedir.

Doğalgaz yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kimler başvurabilir?  e-Devlet başvuru formu ve sorgulama ekranı

Koronavirüs zamanında maddi açıdan bir çok aile zor dönem geçirdi. Tam da bu sırada İstanbul Büyükşehir Belediye'si askıda fatura projesini hayata geçirdi ve bu proje diğer belediyelere de örnek oldu. Vatandaşla hayırsever vatandaşlar arasında bir köprü kuruldu ve bir çok aile rahat nefes aldı. 

Peki doğalgaz yardımı başvurusu nasıl yapılır? Doğalgaz yardımı başvurusu için nereye başvurulur v.b. gibi sorularınızı  yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Doğalgaz yardımı başvurusu nasıl yapılır?

Özellikle pandemi nedeni ile sıkıntılı günler yaşayan vatandaşlarımız, faturalarını ödemek için devletten yardım elini uzatmasını bekliyor. Faturalarını  nasıl ödeyeceği konusunda araştırma yapan vatandaşlara devlet müjdeyi verdi.

İhtiyaç sahibi vatandaşlar doğalgaz fatura yardımı alabilmek için bağlı oldukları belediye binalarına veya Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine başvuru yapabilirler.

Doğalgaz yardımı almak isteyen vatandaşların, ilgili kuruma bizzat başvuru yapması gerekmektedir.

Belediyeler, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerinin yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da su, elektrik, doğalgaz faturalarını ödemekte güçlük çeken ailelere yardımcı olmaktadır.

Doğalgaz faturası yardımı nasıl alınır? Şartları nelerdir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardımından faydalanmak isteyen dar gelirli aileler, başvuru için ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekiyor.

Belediyelerden fatura yardımı alan kişiler aynı zamanda diğer sosyal yardımlardan da faydalanabilmektedir. Belediyelerin dar gelirli vatandaşlara sunduğu diğer sosyal yardımlar ise  gıda ve erzak yardımı, giysi yardımı, mobilya ve eşya yardımıdır.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yardım başvurusunda bulunacak olan kişiler de, burada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, elektrik yardımı vb. yardımlara da  başvuru yapabiliyor.

Doğalgaz yardımı başvuru formu

Doğalgaz Yardımı Başvuru Formu; Doğalgaz yardımı almak için belediyelerin ya da vakıfların  doğalgaz yardım başvuru formunu doldurması gerekir.

Sosyal yardım formlarında, başvuru sahibi ile ilgili bir takım sorular bulunmaktadır. Bu formda  aylık kazanç, meslek gelir, gider, aylık fatura ödemelerine dair sorulardan oluşur. Formda bulunan sorulara doğru ve eksiksiz cevap vermelisiniz.

Sonrasında başvurularınız yetkili kişiler tarafından incelemeye alınacaktır. Yapılan inceleme sonucuna göre yardım alıp, alamayacağınıza karar verilmektedir.

Muhtaç olduğunuzun ispatlanması durumunda, yardım almaya hak kazanırsınız.

Fakat muhtaç olmadığınız halde, kendinizi muhtaç gösterirseniz bu durumun cezai sonuçları olduğunuzu unutmamanız gerekir.

Bu vatandaşların devlette aldığı bütün sosyal yardımlar faizi ile birlikte geri alınmaktadır. Ödeme yapmayı reddeden kişiler hakkında ise, dava açılıp yasal süreç başlatılmaktadır.

Doğalgaz yardımı başvurusu sorgulama ekranı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğalgaz yardımı başvurusunda bulunan vatandaşlar, sorgulama işlemlerini ALO183 veya  ALO144 Sosyal Destek Hattı hatlarından birini arayarak öğrenebilirler.

Belediye ye yardım başvurusu yapan vatandaşlarımız ise sorgulama işlemlerini ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak yapabilirler.

Yardım başvurularınızı gerçekleştirdiğiniz kurum veya kuruluşları arayarak da başvuru süreçleriniz ile ilgili bilgi almanız mümkündür.

Sıkça sorulardan biri de e-devlet üzerinden sorgulama işlemlerinin yapılıp yapılamayacağı sorusudur. Şu an için e-devlet üzerinden sorgulama yapılamıyor.

Doğalgaz yardımı için gerekli belgeler

Doğalgaz yardımına başvuru yapacak olan vatandaşlardan bazı belgeler istenmektedir.

Yardım başvurusu esnasında yanınızda olması gereken belgeler aşağıdaki gibidir;

TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
Vukuatlı nüfus kayıt örneği
İkametgah belgesi
Aile bireylerine dair gelir belgesi
 Fakirlik belgesi(Muhtarlıktan alınan)
Doğalgaz fatura yardımı başvuru formu
Engelliler için 2022 engelli raporu
Kronik hastalar için sağlık kurulu raporu
Doğalgaz Yardımından Kimler Yararlanabilir?
Hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında kalan yoksul ve dar gelirli haneler başvurabiliyorlar.
İşi olmasına rağmen muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar
Muhtaç, işsiz, engeliler, eşi vefat etmiş geliri olmayan dul kadınlar
Çalışmasına engel kronik hastalığı olanlar
Afetzedeler, muhtaç asker, şehit ya da gazi yakınları
Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan yada karşılamakta güçlük çeken vatandaşlarımız doğalgaz yardımı alabilirler.

Doğalgaz yardımı başvurusu telefon numarası

Doğalgaz yardımı ile ilgili merek ettiğiniz tüm sorular için belediyelerin  ALO153 Beyaz Masa Hattını arayabilirsiniz.

Doğalgaz yardımını için  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ait ALO144 veya ALO183 Sosyal destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Doğalgaz yardımı nasıl alınır?

Maddi durumu kötü olan yurttaşlara devlet tarafından destek ödemeleri sürmektedir. Pandemi sürecinde ekonomik kapsamda sıkıntı yaşamakta olan vatandaşlar, devlet tarafından sağlanan sosyal yardım ödemelerine müracaat ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından  verilen doğalgaz fatura yardımı, ailelere derin nefes aldırıyor. Doğalgaz destek ödemeleri için müracaat koşulları ve ayrıntıları sorgulanan konular arasında yer almaktadır.

Doğalgaz yardımı için nereye başvurulur?

Doğalgaz yardımı için nereye başvuru yapılır; Dar gelirli vatandaşlar doğalgaz yardımı almak için Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine bizzat başvuru yapmalıdırlar. Belediyeler ve sosyal hizmetler müdürlükleri de yakacak yardımın da bulunmaktadır.

Doğalgaz yardımı ne kadar?

Doğalgaz yardımı ne kadar; Belediyeler tarafından sağlanan indirimler, belediyelerin bütçesine göre değişkenlik göstermektedir. Verilecek olan yardımlar, hanede yaşayan kişi sayısına, ailenin gelirine göre de değişiklik göstermektedir. Yapılan yardımlar için, belli yüzdelik oranlarda indirim yapılmaktadır.

Doğalgaz yardımı var mı?

İhtiyaç sahiplerine doğalgaz yardımı beraberinde ve  yakacak yardımı da yapılabilmektedir. Gerekli incelemeler ve araştırmalar sonucunda ihtiyacı olan vatandaşlara  her sene belirlenen miktarlarda yardımlar yapılabilmektedir.

Hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında kalan yoksul ve dar gelirli haneler başvurabiliyorlar. 18 yaşını doldurmuş olmak şartı ile müracaatta bulunulabilecektir. Başvuru esnasında kişilerin yanlarında T.C kimlik kartlarının bulunması gerekmektedir.

Doğalgaz yardımı e-devlet başvurusu

Doğalgaz yardımı için e-devlet başvuru seçeneği yoktur. Ancak Belediye yakacak yardımına  e-devlet kanalı üzerinden başvuru yapılabiliyor.

Yakacak yardımı ön başvuru işlemini e-devlet üzerinden yapmak isteyen vatandaşlarımızın öncelikli olarak https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor. Uygulamaya Git Seçeneğine tıkladıktan sonra belediye sosyal yardım başvuru formunda başvuracakları belediyeyi seçip  ön başvurunuzu gerçekleştirmiş olacaksınız

Ankara Büyükşehir Belediyesi doğalgaz yardımı

Ankara il sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlar  da doğalgaz yardımına başvuru yapabiliyorlar. Doğalgaz yardımı başvurusu yapmak isteyen vatandaşların, internet üzerinden belediyenin resmi sitesine giriş yapmaları gerekmektedir.

Ankara Büyükşehir Belediyesi doğalgaz yardımı  başvurusu için aşağıdaki linkleri tıklamanız yeterlidir;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi doğalgaz yardımı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, faturalarını ödemekte güçlük çeken yurttaşlar için yardım kampanyaları başlattılar. Çoğu belediyede bu tür uygulamalar ile yurttaşlara destek veriyor. İBB askıda fatura ile müracaat yapan vatandaşların faturalarının ödenmesini sağlamaktadır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yardım Başvurusu ve Sorgulama

İzmir Büyükşehir Belediyesi doğalgaz yardımı

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dar gelirli ailelere kış desteği vereceğini açıkladı. Vatandaşlara sosyal yardımlar kapsamında giysi, yakacak, nakit yardımlar, çocuk bezi, mama, ev eşyası, soba, battaniye, eğitim ve kırtasiyeye  kadar sosyal yardımlar sağlanacak.

Yakacak Yardımı

Önümüzdeki kış mevsiminde ihtiyaç sahiplerinin yakacak ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çalışmalar sürmektedir. Tüm Türkiye’de bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelere yakacak yardımı yapılacak.

Yakacak ve elektrik yardımından faydalanmak isteyen ihtiyaç sahipleri, yakacak yardımına e-Devlet üzerinden başvuru yapabilecektir.

Elektrik Tüketim Desteği ise düzenli sosyal yardım programlarından faydalanan ailelere direkt olarak  verilmektedir. Herhangi bir kuruma başvuru yapılmasına gerek yok. Sadece kimlik kartları ve elektrik faturaları ile PTT şubelerine gitmeleri yeterli olacaktır.