Finansal Analist Nejat Özonay: Dolarda kalmak için bir neden yok

Döviz kurlarındaki rekor fiyatlamaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni mevduat sisteminin detayları yatırımcı tarafından merakla bekleniyor. Finansal Analist Nejat Özonay, yeni mevduat sistemi ve döviz kurlarına ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Finansal Analist Nejat Özonay: Dolarda kalmak için bir neden yok

Finansal Analist Nejat Özonay, döviz kurlarındaki rekor fiyatlamaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni mevduat sistemine ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

Bugün saat 14.00'da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından detayları açıklanacak mevduat sistemi ile birlikte vatandaşın döviz kurlarına yönelmelerine gerek kalmayacağını ifade eden Özonay, "Kurda bir dengelenme süreci yaşamamız gerekiyor. Burada görünen artık dolarda kalmak için bir neden olmadığı. Dövizde kaldığınız zaman bir düşüş riskiniz var. Çünkü mevduatınız cepte kalıyor. İnsanların dövizde kalması için bir neden yok. İlerleyen zamanlarda büyük ihtimalle dolarda büyük yükselişler yaşamayacağız. Bir ödeme gerekse bile Hazinenin bütçesi çok iyi durumda. Bir ödeme gerekse bile çok rahat ödeyebilecek durumda. Önümüzdeki 3 ayda borçlanma daha düşük gidiyor. Hazinenin kasasında para var" şeklinde konuştu.

Diğer yandan devletin ödeyip ödemeyeceğine ilişkin bir algı oluşabileceğine dikkat çeken Nejat Özonay, "Önümüzdeki süreçte vatandaşın dövizde durması için bir neden yok. İnsanlar enflasyondan yatırımlarını korumak için dövize yöneliyor. Döviz yükselirken enflasyonun çok üzerinde gitse de düşerken de enflasyona bile yetişemiyor. Bu anlamda için vatandaşın TL mevduatta kalması gayet doğal" ifadelerini kullandı.

Döviz kurlarının ilerleyen süreçteki seyrine ilişkin öngörülerini aktaran Özonay, "Önümüzdeki dönemde ihracat artışımız olacak. Cari dengeye doğru bir gidiş var. Turizm olacak önümüzdeki yıl pandeminin sübvansiyon etkileri azalacak. Bütçe daha iyi olacak. Bu anlamda baktığımız zaman ekonomi çok daha iyi bir düzeye gelecek. Bunu anlatamıyoruz. İnsanlar dövize bakıyor. Şu anda bir döviz likiditesi var. Ancak talep olduğu sürece insanlar dövizde durduğu sürece daha fazla dövize ihtiyaç oluyor. Bu kırıldıktan sonra döviz kurlarının artma ihtimali de düşüyor. Normal bakış açısıyla TL mevduatta kalmak çok daha doğru. Çünkü en azından TL mevduat faizini alıyorsunuz. Sürpriz bir şey olursa da aradaki fark kompanse ediliyor. Bu anlamda yatırımcı açısından bu opsiyon vatandaş için çok değerli. Bu nedenle de dövizde kalmak için bir neden yok şu anda" diye konuştu.