Dünya'da yaşam artık bitiyor, bunun ilanı geldi... Mars'ta evlerimizi nasıl inşa edeceğimiz de belli oldu

Bilim insanlarının Mars'ta yaşama, yerleşim yerleri kurma çalışmaları devam ederken, evlerin yapı malzemelerinin ne olacağını bile buldular. İş oldukça ciddi bir hal alırken, bir sorun var. Patates içeren bu yeni uzay yapı malzemesi için Mars'ta patates yetiştirmek gerekecek.

Dünya'da yaşam artık bitiyor, bunun ilanı geldi... Mars'ta evlerimizi nasıl inşa edeceğimiz de belli oldu

Bilim adamları, insanlığın Mars gezegenine yerleşmeye başladığında patatesten yapılmış evlerde yaşayabileceklerini söylüyor. Manchester Üniversitesi'ndeki Boffins, dünya dışı toz, patates nişastası ve bir tutam tuz kombinasyonundan yapılan StarCrete adlı özel bir Mars yapı malzemesi yarattı.

Dünya'da yaşam artık bitiyor, bunun ilanı geldi... Mars'ta evlerimizi nasıl inşa edeceğimiz de belli oldu - Resim : 1

BETONDAN İKİ KAT DAHA GÜÇLÜ

Uzay çağı malzemesinin sıradan betondan iki kat daha güçlü olduğu ve ucuza üretilmesini kolaylaştıran basit malzemelere dayandığı söyleniyor. Araştırmayı yöneten Dr Aled Roberts, "Astronotlar için gıda olarak nişasta üreteceğimiz için, buna insan kanı yerine bağlayıcı bir madde olarak bakmak mantıklıydı" dedi.

"DAHA UCUZ VE DAHA UYGULANIR"

Roberts, "Ayrıca, mevcut bina teknolojilerinin hâlâ uzun yıllara dayanan bir gelişmeye ihtiyacı var ve önemli ölçüde enerji ve ek ağır işleme ekipmanı gerektiriyor, bunların tümü bir göreve maliyet ve karmaşıklık katıyor. StarCrete'in bunların hiçbirine ihtiyacı yok ve bu nedenle görevi basitleştiriyor ve daha ucuz ve daha uygulanabilir hale getiriyor." dedi. 

Dünya'da yaşam artık bitiyor, bunun ilanı geldi... Mars'ta evlerimizi nasıl inşa edeceğimiz de belli oldu - Resim : 2

25 KİLO İLE YARIM TON BETON

Open Engineering dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, 25 kiloluk bir kurutulmuş patates çuvalı, yarım ton StarCrete oluşturmaya yetecek kadar nişasta içeriyor. Tek bir çanta yaklaşık 213 tuğla yapabilirken, bilim adamları üç yatak odalı bir evin yaklaşık 7.500 tuğla gerektirdiğini söylüyor.

YETİŞTİRMENİN YOLUNU BULMALILAR

Bilim adamlarının karşılaştığı en büyük zorluk, Mars'ta patates yetiştirmenin güvenilir bir yolunu bulmaktır. Kalıcı bir koloni kurmak istiyorlarsa, Marslı yerleşimcilerin kızıl gezegende yiyecek yetiştirmenin bir yolunu bulması gerekecek. Grup şimdi, bir gün gezegen dışı inşaat için kullanılabileceği umuduyla StarCrete'i Dünya'da bir yapı malzemesi olarak test etmeye çalışıyor.

Dünya'da yaşam artık bitiyor, bunun ilanı geldi... Mars'ta evlerimizi nasıl inşa edeceğimiz de belli oldu - Resim : 3

2033'E KADAR ÇÖZÜLMELİ

Mart 2018'de ABD, NASA'ya 2033'e kadar insanları Mars'a göndermesi talimatını verdi ve insanlığın Mars'a giden yarışta karşılaştığı çok sayıda engel göz önüne alındığında bunun 2035 veya daha sonra başarılmasının daha muhtemel olduğunu düşündü.