Dünyadan Avrupa ve Türkiye'ye acil uyarı! Yüzde 90 tehlike altında... Can damarımız çok savunmasız, eğer darbe gelirse ilk o yıkılacak

İngiltere'de yayın yapan hakemli bir bilim dergisi tarafından Avrupa ve Türkiye'deki deniz canlılığı hakkında flaş ifadeler kullanıldı. Deniz canlılarının savunmasız olması nedeniyle büyük tehlike altında olduğu hatırlatılan çalışmada, küresel bir felakette deniz canlılarının yok olacağı vurgulandı.

Dünyadan Avrupa ve Türkiye'ye acil uyarı! Yüzde 90 tehlike altında... Can damarımız çok savunmasız, eğer darbe gelirse ilk o yıkılacak

Türkiye'de ve Avrupa'da "can damarı" geçim kaynakları arasında balıkçılık yer alıyor. Ülkemizde özellikle Ege ve Karadeniz kıyılarındaki çok sayıda vatandaşımız geçimini balıkçılık yaparak sağlıyor. 

AYRICA BÜYÜK BİR SEKTÖR

Midyesinden envai çeşit balık restoranına kadar ayrıca balıkçılık büyük bir sektörü de bünyesinde barındırıyor. Ancak Asya'daki ve Avrupa'daki deniz yaşamı son dönemde ciddi bir tehlike altında. 

CİDDİ BİR UYARI GELDİ 

"Mavi gıdaların insan kaynaklı çevresel değişime karşı savunmasızlığı" başlıklı çalışma yakın zamanda Nature Sustainability dergisinde yayınlandı.

"Mavi yiyecek" terimi, dünya çapında 3,2 milyar insanın yaşamını sürdüren 2.500'den fazla deniz yaşamı türünü ifade eder.

Çalışmanın yazarlarına göre, “Çevresel etkilerine ilişkin artan endişelere rağmen, mavi gıda üretiminin antropojenik çevresel değişikliklerden nasıl etkilendiği konusuna sınırlı ilgi gösterildi… Küresel mavi gıda üretiminin %90'ından fazlası, çevresel değişimden kaynaklanan önemli risklerle karşı karşıyadır . Asya ve ABD'deki büyük üreticiler en büyük tehditlerle karşı karşıyadır."