Dünyaya peş peşe kötü haber duyurmuştuk. Okumayacaksınız ama bu sefer iyi haber geldi. Felaket bunu teğet geçecek

El Nino'nun başladığı tarihlerde çiftçiler tarafından ekilen alanlara büyük zarar vermememesi bekleniyor. Bu da gıda güvenliği ve fiyatlarında bir rahatlamaya neden olacak. Ancak sonrası kötü olarak değerlendiriliyor. El ninonun tavan yaptığı dönemde ekim alanları da ciddi şekilde zarar görecek.

Dünyaya peş peşe kötü haber duyurmuştuk. Okumayacaksınız ama bu sefer iyi haber geldi. Felaket bunu teğet geçecek

Bu sene Hindistan'da muson yağmurlarını azaltan ılımlı bir El Nino tahmininin ortasında, Tarım Bakanlığı 44 milyon ton (mt) yağlı tohum hedefi belirledi.

EKİM AYINA DİKKAT

Ancak uzmanlar, El Nino'nun ülkeyi en son vurduğu 2015'ten bu yana farklı mahsullerin ekim alanlarında kaydedilen ilerlemeyi göz önüne alındığında, yağışların yetersiz olsa bile Ekim ayında önemli bir düşüş yaşamayacağını ifade etti.

GIDA FİYATLARINDA RAHATLAMA YAŞANABİLİR

Bu kapsamda El Nino’nun çiftçilerin ekim yaptığı dönemde ekinlere zarar vermeyeceği düşünülüyor. Söz konusu gelişmeyle birlikte gıda fiyatlarında bir rahatlama yaşanabilir.

Ancak uzmanlar El Nino’nun etksini artırdığı dönemde ekin alanlarının zarara göreceğini belirtiyor.

“YAĞIŞ DAĞILIMI KİLİT FAKTÖR”

Uzmanlar, “Biri dönüm, diğeri üretim ve her ikisi de ayrı ayrı düşünülmelidir. Büyük ekim operasyonu normalde ilk iki ayda bittiği için, o dönemdeki yağış dağılımı kilit faktördür” dedi.

Üst düzey bir hükümet yetkilisi, yağmurla beslenen alanlarda bile, hiçbir çiftçinin tamamen kuru olmadığı durumlar dışında toprağı ekmeden bırakmadığını söyledi.