Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasar tespit sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet hasar tespit sorgulama ekranı

Kahramanmaraş merkezli depremde 10 ilde toplam pek çok bina yıkıldı, bazıları da büyük hasar gördü. Deprem bölgelerinde yıkılmayan ve hasar görmeyen evler de bulunuyor. Depremlerin yaşandığı şehirlerde yıkılmayan evler de bulunuyor. Bu evlerin hasar durumları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hasar tespiti yaparak, bilgileri sisteme aktardı. Peki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasar tespit sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet hasar tespit sorgulama ekranı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasar tespit sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet hasar tespit sorgulama ekranı

Deprem bölgelerinde hasar tespitleri yapılan binaların durumları merak ediliyor. Deprem nedeniyle evlerine geçmek isteyen vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sisteme aktarılan bilgileri, resimleri ve hasar durumlarının ne olduğunu araştırıyor.

Vatandaşlar, e-Devlet üzerinden hasar tespit sorgulaması yaparak, evlerinin az hasarlı mı çok hasarlı mı olduğunu sorgulayabiliyor.

DEPREMDE KAÇ BİNA YIKILDI, KAÇ BİNA HASAR GÖRDÜ?

Bakan Kurum açıklamasında, "Türkiye genelinde (Kahramanmaraş merkezli depremler) 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik.

10 ilimizde eş zamanlı olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlatmış olacağız." ifadelerini kullandı.

e- DEVLET’TEN HASAR TESPİT SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Afet bölgelerinde evleri bulunan vatandaşlar, adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler.

Bakanlık’tan yapılan duyuru şu şekilde:

“Tespitler sırasında afete maruz kalan vatandaşlarımızın bilgileri sisteme işlenmiştir. Bu bilgiler mahalle, sokak ve bina numaraları ile eşleştirilmiş, internet üzerinden vatandaşımızın sorgulamasına ve binalardaki hasara ilişkin fotoğraflara internet üzerinden erişmesine olanak sağlanmıştır. Vatandaşlarımız hasartespit.csb.gov.tr adresi üzerinden adres bilgileri ile sorgulama yaparak hasar durumlarını öğrenebilirler. Hasar durumu, adres bilgisi, malik bilgisi ile ilgili itiraz etmek isteyen vatandaşlarımız e-devlet üzerinden Hasar tespit sorgulama ve İtiraz işlemleri kısmından ya da kaymakamlıklara bizzat verecekleri dilekçelerde bina koduyla birlikte başvuruda bulunabilirler. Sonuçlar 30 gün boyunca belirtilen internet adresleri ve mahalle muhtarlıklarında ilan edilmeye devam edecektir. Vatandaşlarımız sonuçlar ilan edildiği tarihten itibaren 30 günlük süre içerisinde itiraz talepleri için başvuruda bulunabilirler.”

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI HASAR TESPİT SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

İkametgah Adresinize Dayalı Hasar Tespit Sorgulaması için tıklayınız

Adrese Dayalı Hasar Tespit Sorgulaması için tıklayınız

HASAR TESPİTİ NEDİR, KİM TARAFINDAN, NASIL YAPILIR?

Hasar tespit, meydana gelen deprem gibi afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.

BİNALARDA HASAR TESPİT TANIMLARI

HASARSIZ BİNALAR

Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

AZ HASARLI BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

ORTA HASARLI BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.

“Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.

AĞIR HASARLI BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır” hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.

ACİL YIKILACAK BİNALAR

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.