İzolatör nedir? Deprem izolatörü nedir, ne işe yarar? Sismik izolatör fiyatı 2023 ne kadar?

Kahramanmaraş depremlerinin ardından binaların dayanıklılığı ile ilgili korkunç gerçek ortaya çıktı. Büyük yıkıma neden olan depremlerden sonra, deprem yönetmeliğine uygun olan yeni binaların bile tuzla buz olması gözleri binalarda kullanılan malzemelere çevirdi. Dünyada büyük depremlerle mücadele eden ülkelerin binalarının ayakta kalmasını sağlayan yöntemler sıklıkla araştırılıyor. Bunlardan biri de deprem izolatörü. Peki, Deprem izolatörü nedir, ne işe yarar? Sismik izolatör fiyatı!

İzolatör nedir? Deprem izolatörü nedir, ne işe yarar? Sismik izolatör fiyatı 2023 ne kadar?

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketinin ardından çalışmalar devam ederken, yaralar da sarılmaya çalışılıyor. Yaşanan büyük deprem, Türkiye’de yaşayan herkese depremin gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi. Alınacak önlemler, bilimsel veriler, bina güvenliği, zemin sağlamlığı gibi pek çok konuda hiçbir detayın atlanmaması gerektiği acı bir şekilde ortaya çıktı. Japonya gibi büyük depremlerin yaşandığı ülkelerde şiddetli depremlere rağmen binaların ayakta kalması ve kullanılan yöntemlerin can kaybına neden olmaması oturduğumuz binaların nasıl olduğunu sorgulamamıza yetiyor. Binalarının ayakta kalmasını sağlayan yöntemler de depremlerin ardından en sık araştırılan konuların başında geliyor. Bunlardan en önemlisi ise, deprem izolatörü. Peki, Deprem izolatörü nedir, ne işe yarar? İşte sismik izolatör ile ilgili bilmeniz gerekenler…

DEPREM İZOLATÖRÜ NEDİR?

1921 yılında Amerikalı Mimar Frank Lyond Wright, Tokyo'daki Imperial Hotel'in temellerinde, taban izolasyon fikrini uygulayan ilk kişi olmuştur. 1969 yılında da dünyada ilk kauçuk sismik izolasyonlu yapı, İsviçreli mühendisler tarafından Makedonya'nın Skobje şehrinde bir ilkokul binasında uygulanmıştır.

Deprem izolatörü, yapıya gelen deprem, rüzgar vb. yüklerin azaltılmasına yarayan sistemdir. Depremin hasar potansiyelini düşürmek için binalarda kullanılan bu araç, zemin ile yapının tabanı arasına esnek enerji sönümleyici elemanlar yerleştirerek zeminden yapıya aktarılan deprem kuvvetlerinin azaltılmasına; sismik enerji ve hareketlerini absorbe etmesine yardımcı olur.

Sismik izolasyonu olmayan yapı kendi ağırlığının 1/10'u kadar yatay yük taşıyabiliyor, ancak bu değerden daha fazla bir yük gelirse yapıda kalıcı deformasyonlar oluşur ve kolon-kiriş birleşim noktalarında kırılmalar başlar. Sismik izolasyonu olan yapılar ise gelen yatay yükü azalttığı için bu değerlerin çok üstüne çıkabilir.

DEPREM İZOLATÖRÜ NE İŞE YARAR? 

Deprem izolatörü, deprem sırasında üzerindeki yapının sarkaç misali küçük salınımlar yapmasını sağlar. Oluşan dinamik sürtünme kuvveti ile izolatörün konkav geometrisi deprem enerjisinin sönümlenmesini ve buna bağlı olarak yapıyı deprem kuvvetlerine karşı izole eder. 

- Yüksek düzeyde can güvenliği

- Aynı oranda minimum düzeyde bakım gerekliliği

- Araştırma ve geliştirmeye ait projelerin korunması

- Yapıda bulunan mimari ve taşıyıcı elemanlarda minimum hasar

- Şiddetli deprem sonrasında hemen kullanım olanağı

- Köprü ve viyadükler de hasar görmeksizin kullanımına devam edilmesi

- Ulaşım yapılarında devam eden süreklilik

- Yapı içerisinde yer alan eşya ve cihazların korunması

SİSMİK İZOLATÖR FİYATI 2023

Yurt dışından sağlanan izolatörün tanesi ortalama en az 6.000 dolar dolaylarındadır. Yapıdaki kat, kolon adedi, deprem bölgesi, zemin özellikleri gibi etkenler de fiyatın artmasına neden olur. 4 daire toplam 5 katlı bir bina için ortalama 40 taşıyıcı kullanılıyor. Binaya maliyeti ise, 4 milyon 560 bin TL olarak hesaplanıyor.