Elektrikli otomobilleri şarj etmenin maliyeti ne kadar? Elektrikli Araçların şarj kapasitesi ve süresi neye göre değişiklik gösterir?

Son yıllarda petrol ve motorin fiyatlarının artmasıyla birlikte daha ekonomik ve çevreci elektrikli araç satın almak isteyenlerin sayısında da büyük bir artış meydana geldi. Elektrikli otomobillere olan ilgi ve geçiş süreci devam ederken, dünya genelinde çevreci araçları teşvik etmek için çeşitli adımlar atılıyor. Peki bu çevreci araçlar kaç liraya şarj ediliyor? Şarj etme süresi ne kadar? Dolu batarya kaç km yol yapıyor? İşte bu soruların cevabı...

Elektrikli otomobilleri şarj etmenin maliyeti ne kadar? Elektrikli Araçların şarj kapasitesi ve süresi neye göre değişiklik gösterir?

Sessizlik ve yüksek teknoloji gibi avantajların yanı sıra maliyetlerin diğer araçlara oranla düşük olması elektrikli otomobilleri cazip kılmaya devam ediyor. Araç satış fiyatlarının yüksek olması dezavantaj olsa da yakıt olarak ekonomik olan bu araçlar aynı zamanda çevre dostu.

Elektrikli arabaları şarj etmenin maliyeti normal arabanızın deposunu doldurmaktan çok daha ucuzdur. Bununla birlikte, lokasyon, şarj cihazının seviyesi gibi çeşitli faktörler toplam şarj maliyetini etkiler. Ayrıca birçok elektrikli araç üreticisi, araçla birlikte EV tipi şarj istasyonu kurulumu hediye ediyor.

Ülkemizde 1 Ocak itibariyle uygulanmaya başlanan elektrik zammı ve daha sonrasında yapılan indirimlerle birlikte Türkiye’deki güncel elektrikli araç şarj maliyeti büyük bir merak konusuna dönüştü.

Elektrikli Araçların şarj kapasitesi ve süresi neye göre değişiklik gösterir?

Benzin ve motorinli araçlara kıyasla çok ucuz diyebileceğimiz elektrikli araçların maliyeti; otomobilin modeli, markası, şarj cihazının seviyesi, nasıl şarj ettiğiniz gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Elektrikli araçlar ortalama 45 dakika ile 1 saat arasında şarj oluyor. Her benzin istasyonunda farklı olduğu üzere elektrikli Şarj İstasyonlarında da fiyat değişiyor. Elektrikli otomobilleri evinizden ya da ofisinizden de şarj etmeniz mümkün. Şehir şebekesinden gelen elektriğin fiyatı istasyonlara kıyasla daha uygun oluyor. Bu sayede evde %80 oranında daha az ödeyerek aracınızı şarj edebilirsiniz. Bu sayede elektrikli otomobillerin maliyet avantajı ortaya çıkıyor ve arada büyük farklılıklar bulunuyor.

Geçen yıla kıyasla ortalama %120 artış gösteren elektrik ücretleriyle birlikte %80 şarj ettiğiniz aracınıza 72 TL ödüyorken bu yıl 170 TL ödemeniz gerekiyor.

Elektrikli otomobil şarj hizmeti veren markaların güncel tarifeleri

Türkiye’de hizmet veren iki önemli kaynak tarafından paylaşılan fiyatlar şu şekilde; 

eŞarj

Elektrikli otomobilleri şarj etmenin maliyeti ne kadar? Elektrikli Araçların şarj kapasitesi ve süresi neye göre değişiklik gösterir? - Resim : 2

Zorlu Energy Solutions

Elektrikli otomobilleri şarj etmenin maliyeti ne kadar? Elektrikli Araçların şarj kapasitesi ve süresi neye göre değişiklik gösterir? - Resim : 3