Emekli olmak isteyenlere zamlı prim ödemesi! Yeni asgari ücret hepsini etkileyecek. Bu kadar yüzde oranında zam bekleniyor

Türkiye'de yaşayan milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren asgari ücret zammı açıklandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün 3. kez toplandı. Toplantının ardından yeni asgari ücret Bakan Işıkhan tarafından açıklandı. Bu bağlamda asgari ücrete bağlı olarak zamlanan askerlik ve doğum borçlanmasının ne kadar olacağı merak konusu oldu.

Emekli olmak isteyenlere zamlı prim ödemesi! Yeni asgari ücret hepsini etkileyecek. Bu kadar yüzde oranında zam bekleniyor

Asgari ücretin artmasıyla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan askerlik ve doğum borçlanmasının maliyeti arttı. Askerlik ve doğum borçlanmasında 1 günlük en düşük prim tutarı olarak günlük asgari ücretin yüzde 32’si oranında, yurt dışı borçlanmasında ise günlük asgari ücretin yüzde 45’i oranında prim ödeniyor.

Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı kadar yükseldi. Ocak 2023 zammının ardından geçerli olan en düşük prim günlük 106,75 lira, en yüksek prim de 693,89 liraydı.

Asgari ücrete yüzde 34,04 oranında zam gelmesinin ardından en düşük prim günlük 143 liraya, en yüksek de 730 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET MİKTARI AÇIKLANDI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan toplantı sonrası yaptığı açıklamada asgari ücret çalışmasının tamamlandığını belirtti.

Bakan Işıkhan net asgari ücretin 11 bin 402 liraya yükseldiğini açıkladı. Böylece asgari ücrete ara zam oranı yüzde 34 oldu. Brüt asgari ücret ise 13 bin 414 liraya yükseldi.