Emekliliği olmayanlara 2023'te maaş bağlanacak! Yeni yıl zammıyla birlikte hesaplara yatacak, başvuru şartları açıklandı!

Sigortalı olarak çalışmamış, emekli olma şansı olmayan vatandaşlara devlet tarafından ödeme yapılacağı duyuruldu. Yeni yılda zamlı olarak yapılacak ödemeler, her ay düzenli şekilde olacak. Devlet tarafından yapılacak ödemelerin detayları ve başvuru şartları açıklandı. Peki, devlet tarafından kimlere ödeme yapılacak? Devlet ödemesine başvuru şartları neler? Devlet tarafından ne kadar ödeme yapılacak?

Emekliliği olmayanlara 2023'te maaş bağlanacak! Yeni yıl zammıyla birlikte hesaplara yatacak, başvuru şartları açıklandı!

Devlet tarafından ihtiyaç sahibi ve dar gelirli hanelere yapılan destek ödemeleri programları devam ediyor. Vatandaşlara, yararlanabilecekleri destek ödemeleri konusunda bilgi veriliyor. Pek çok farklı alanda yapılan destek ödemeleriyle vatandaşların geçim sıkıntılarına çare olmak amaçlanıyor. Bu kapsamda yapılan ödemelerden biri de 65 yaş üstü aylığı olarak biliniyor. 65 yaş üstü aylığı ve evde bakım yardımı ihtiyaç sahibi olan, emekliliği bulunmayan vatandaşlara yapılıyor. Milyonlarca kişi bu yardımlardan faydalanırken, yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte ihtiyaç sahiplerine ödenen tutarında yeni yılda değişeceği bildirildi. İşte yardım ödemelerine ilişkin detaylar...

2006'dan bu yana devam ediyor

Ülkemizde, 84 milyon 680 bin 273 olan toplam nüfusun 8 milyon 245 bin 124 'ünü 65 yaş üstü vatandaşlar oluşturuyor. Öyle ki, Türkiye yaşlı nüfus bakımından 167 ülke arasında 68. sırada yer alıyor. Şu an Türkiye'de 1,5 milyon yaşlı vatandaş yalnız başına ikamet ediyor. Her dört hanede en az bir yaşlı var. Yaşlı sayısındaki artış, devletin bu yaş grubuna desteğini de artırıyor. Devlet, daha önce hiç çalışmamış ve emekli maaşı olmayan ihtiyaç sahibi emekliler ile hasta veya ağır engelli yakınlarına bakan vatandaşları desteklemek amacıyla düzenli olarak aylık ödemeler yapıyor. 2006 yılından bu yana evde bakım desteği veriliyor.

Emekliliği olmayanlara 2023'te maaş bağlanacak! Yeni yıl zammıyla birlikte hesaplara yatacak, başvuru şartları açıklandı! - Resim : 1

Şartlar açıklandı

Hali hazırda yaşlı vatandaşlara verilen ‘65 yaş’ aylığı 850 bin kişinin hesaplarına yatırılıyor. Engelli yakınlarına bakan kişilere yatırılan evde bakım yardımından yararlananların sayısı da her ay artıyor. Açıklanan son verilere göre evde bakım maaşından yararlanan kişi sayısı 565 bine ulaştı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yaşlı vatandaşlara ödenen maaş 1 Temmuz - 31 Aralık 2022 tarihleri arasında bin 536 Türk Lirası olarak ödenmeye devam ediyor. Maaş talebi Toplum ve Dayanışma Vakfı'na (kaymakamlık) yapılmaktadır. 65 yaş aylığı almak için 65 yaşını dolduran kişinin ve varsa eşinin geliri incelemeye alınır. 

Asgari ücrete belirliyor

65 yaşındaki vatandaşların net gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor. Şu an bu miktar bin 883 TL oluyor. Eğer yeni yıl itibarıyla asgari ücretin 8 bin TL olması durumunda 65 yaş üstü aylıkları, 2 bin 666 TL olarak ödenecek. Gelir şartı sebebiyle emekli maaşı alamayanlar da başvuru yapabilir. 65 yaşını dolduran vatandaşların maaş zammı memur maaşlarına göre belirleniyor. Bu aylıklara şu an tahmini olarak yüzde 20'lik bir zam düşünülüyor. Şu an 65 yaş aylığı bin 536 TL olarak ödeniyor. Memur zammına yeni yılda gelecek zam ile birlikte 65 aylığı bin 840 TL olabilir. 

Emekliliği olmayanlara 2023'te maaş bağlanacak! Yeni yıl zammıyla birlikte hesaplara yatacak, başvuru şartları açıklandı! - Resim : 2

Evde bakım ödemesi 4 bin TL'nin üzerine çıkacak

Bakıma muhtaç olan, yaşlı veya engelli yakınına bakan vatandaşlara evde bakım parası adı altında devlet tarafından ödeme yapılıyor. Aylık olarak yapılan ödeme her ay düzenli olarak 3 bin 336 TL olarak ödeniyor. Bu tutar şu an 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli olacak. Şu an en düşük emekli maaşı 3 bin TL olarak ödeniyor. Yeni yılda emekli maaşlarına gelecek zam ile birlikte evde bakım ödemelerinde de artış yaşanacak. O zaman bu ödemelerin 4 bin TL'nin üzerine çıkması bekleniyor. 

Rapordaki önemli detaya dikkat!

Yardıma muhtaç yakınına bakan ve evde bakım ödeneğinden faydalanmak isteyen vatandaşların bu ödeneğe başvurmadan önce engelli yakını için doktor raporu alması gerekiyor. Bu rapordaki önemli detay, "ağır engelli" kelimesinin bulunması gerekiyor. Hasta ve yardıma muhtaç kişilere yeme, içme, tuvalet ihtiyacı ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlar için bakılır. Bu noktada günde en az 8 saat bakım gerekir. 

Emekliliği olmayanlara 2023'te maaş bağlanacak! Yeni yıl zammıyla birlikte hesaplara yatacak, başvuru şartları açıklandı! - Resim : 3

30 gün içinde sonuçlanıyor

"Ağır engelli" detayı bulunan raporla birlikte aynı zamanda kişinin gelir durumuna da bakılır. 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren hane geliri kişi başına düşen gelir miktarının 3 bin 666 TL'nin (4 kişilik ailede 14 bin 600 liradan) altında olması gerekiyor. 

Ocak ayının yaklaşmasıyla birlikte yeni asgari ücret tutarı da yakın bir dönemde açıklanacak. Maaş zamlarıyla birlikte devlet tarafından vatandaşlara yapılan ödemelere de zam gelecek. 65 yaş üstü ve evde bakım ödemeleri de artacak. Evde bakım parasından faydalanmak isteyen vatandaşların rapor almadan önce, ikamet ettiği ilçenin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı.

Yapılan başvurular takip eden 30 gün içerisinde inceleniyor. Ödemelerin sorgulanması için e-devlet üzerinden “Engelli Evde bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” yazılarak yapılabilir. Ödeme sorgulaması Aile Destek Mobil uygulamarı üzerinden yapılabilir. 65 yaş üstü aylığı her ayın ilk ilki haftasında hesaplara yatırılır. Evde bakım ödeneği ise her ayın 15'in itibaren 31'ine kadar hesaplara aktarılır. Tüm Türkiye'de yapılan ödemelerin tarihleri ilden ile farklılık gösterebiliyor.