Erdoğan-Meloni görüşmesi İtalyan medyasında: "Meloni, Türkiye'den yardım istedi"

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Türkiye’ye yaptığı ziyaret İtalya basınında geniş bir yer buldu. BBC’de çıkan habere göre İtalya, Libya üzerinden gelen göçmenlerin durdurulması hususunda Türkiye’nin desteğini talep etti. İtalya basınında ise göç konusundaki işbirliği anlaşmasının ele alındığı kaydedildi.

Erdoğan-Meloni görüşmesi İtalyan medyasında:  "Meloni, Türkiye'den yardım istedi"

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin yankıları sürüyor.

Cumartesi akşamı İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan trafından karşılanan Meloni, görüşmenin ardından bir basıntı toplantısı gerçekleştirmemiş, iki taraftan da görüşmenin içeriğiyle ilgili resmi bir açıklama yapılmamıştı.

İTALYAN GÖÇMENLER KONUSUNDA TÜRKİYE'DEN YARDIM İSTEDİ

İtalyan gazetecilere başbakanlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre ise görüşmede, göç alanındaki işbirliğinin güçlendirmesi konusu masaya yatırıldı.

BBC'de yer alan habere göre, İtalya, Libya üzerinden gelen göçmenlerin durdurulması için Türkiye'nin desteğini istedi.

İtalyan Il Giornale gazetesinde yayınlanan haberde göç konusundaki işbirliği anlaşması ele alındı.

 "'SULTAN' ERDOĞAN'IN BÜYÜK NÜFUZ SAHİBİ OLDUĞU LİBYA..."

Il Giornale haberinde, ‘Libyalı kaçakçıların durdurulması için Türkiye ile anlaşma’ başlığını kullandı.

Gazete, "Başbakan'ın imzaladığı anlaşma, ‘Sultan’ Erdoğan'ın büyük nüfuz sahibi olduğu Libya'dan çıkışları durdurmayı amaçlıyor" diye yazdı.

Il Giornale başbakanlıktan bir kaynağın verdiği bilgiye dayanarak, İtalya’ya gelen göçmenlerin ağırlıkla Trablusgarp bölgesinden denize açıldığını, bu bölgede 'Türklerle işbirliği içinde sahada etkili olunabileceğini' belirtti.

Aynı kaynak, “Erdoğan, Libya ile üçlü bir anlaşmayı tamamlama arzusunu teyit etti" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIKLARI YAZILI ANLAŞMA ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Habere göre bu yönde bir anlaşma, Meloni ile Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında geçen Eylül’de New York’ta yaptığı görüşmede gündeme gelmişti.

Ardından İtalya ve Türkiye’nin Dışişleri Bakanları bir araya geldi ve Ekim ayında da İtalya Dışişleri Genel Sekreteri Riccardo Guariglia, içerik üzerinde çalışmak üzere Türkiye'ye gitti.

Guariglia’nın ziyareti sırasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "Ortadoğu ve Afrika’da işbirliği imkanlarının ele alındığı" belirtilmişti.

Il Giornale’ye göre iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları halen yazılı anlaşma üzerinde çalışıyor.

Başbakan Meloni’nin Libya odaklı Türkiye ziyareti, Roma’da yapılması planlanan ‘İtalya-Afrika’ zirvesine bir hafta kala düzenlenmesiyle de dikkat çekti.