Erdoğan'ın, Türkiye'nin AB üyeliği çağrısına, NATO Genel Sekreteri'nden ilk yorum

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Erdoğan'ın Litvanya ziyareti öncesi yaptığı açıklama sonrasında, "Türkiye'nin AB'ye üyelik isteğini destekliyorum" dedi.

Erdoğan'ın, Türkiye'nin AB üyeliği çağrısına, NATO Genel Sekreteri'nden ilk yorum

Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Türkiye'ye yıllardır çeşitli gerekçeler sunuluyor.

Avrupa Birliği üyesi ülkelere bugün NATO Liderler Zirvesi öncesinde seslenen Erdoğan, Türkiye'nin 50 yıllık AB serüvenini anımsattı.

ERDOĞAN: 50 SENEDİR BİZİ BEKLETENLERE SESLENİYORUM...

Cumhurbaşkanı, İsveç'in NATO üyeliği için, Türkiye'nin AB üyeliğini işaret ederken, "Türkiye'yi AB'nin kapısında 50 yılı aşkın süredir bekletenlere buradan sesleniyorum, Türkiye'nin önünü açın biz de İsveç'in önünü açalım." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE BİR ÇAT KAPI ÜLKESİ DEĞİLDİR"

İlgili konuyu, dün ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde de gündeme getirdiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı "Vilnius'ta da bu açıklamayı yapacağım. Milletimiz bizden beklentisi var, 50 yılı aştı. Biz Türkiye'yiz, çat kapı ülkesi değiliz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrupa Birliği çıkışı gündemi belirlerken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den konuya ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi.

STOLTENBERG: TÜRKİYE'NİN AB'YE KATILMA HEDEFİNİ DESTEKLİYORUM

Stoltenberg, Türkiye'nin AB'ye katılma isteğini desteklediğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg konuyla ilgili, "Türkiye'nin AB'ye katılma hedefini destekliyorum." ifadesini kullandı.

Stoltenberg ayrıca İsveç'in NATO'ya giriş süreciyle ilgili de konuştu.

Stoltenberg, "İsveç'i NATO'ya sokmak için çok çalışıyoruz. İsveç'in üyeliği konusunda Vilnius zirvesinde olumlu bir karara varmak hala mümkün" şeklinde konuştu.

"ZELENSKİY, KONSEY TOPLANTISINDA BİZE KATILACAK"

Stoltenberg, NATO-Ukrayna Konseyi'nin açılış toplantısına Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin de katılacağını belirterek, "Siyasi ilişkilerimizi de geliştireceğiz. Başkan Zelenski yeni NATO-Ukrayna Konseyi'nin açılış toplantısı için bize katılacak. Tüm alanlarda yüksek hazırlık ve büyük yetenekler konusunda üç yeni bölgesel plan ekleyeceğiz. Bu, Litvanya'nın her karışını ve müttefik topraklarının her karışını savunacağımıza dair net bir mesaj göndermektedir. Ukrayna ile ilgili kararlar da alacağız. Sovyet döneminden NATO teçhizat ve standartlarına geçişi sağlayarak Ukrayna kuvvetlerini müttefiklerle tamamen birlikte çalışabilir hale getirecek paketi açıklayacağız" ifadelerini kullandı.