ERG 1,5 milyar Euro daha ekstra para istiyor! Barış Yarkadaş, Adil Karaismailoğlu’na seslendi: Buna onay vermeyin bu vatandaşın parasıdır

Barış Yarkadaş, Ankara-İzmir YHT Hattı ihalesini alan ERG adlı firmanın usulsüzlükleriyle ilgili Erdoğan Aktaş ile Sağlı Sollu programında açıklamalarda bulundu. İhalenin usulüne göre yapılmadığını, davetiye usulüyle yapıldığını belirten Yarkadaş gecikme olsa da şirketin zarar etmeyeceğini belirtti. Kurdaki dalgalanma sonucusunda ERG adlı firmanın 1,5 milyon Euro daha ekstra para talep etmesine yönelik Yarkadaş bakanlığa seslenerek "buna onay vermeyin bu vatandaşın parasıdır" dedi.

tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, Politikyol Genel Yayın Yönetmeni Dr. Ali Haydar Fırat, Yeni Akit Gazetesi Ankara Temsilcisi Hacı Yakışıklı ve Avukat Serkan Toper; Erdoğan Aktaş ile Sağlı Sollu programına konuk olarak gündemi değerlendirdi. Yarkadaş, ERG adlı firmanın faaliyetlerindeki usulsüzlüklerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"Gecikme olsa da şirket zarar etmiyor"
Yarkadaş "16 Eylül 2020’de Ulaştırma Bakanlığı Ankara-İzmir Tren Yolu’nun ihalesinin yapılmasına karar verir. Bakanlık ‘Avrupa İhale Kuralları usulünce yapılsın’ diyor. İhale bu şekilde yapılsın demesine rağmen kazı işi ‘yüksek özellik gerektirir’ bahanesiyle davetiye usulüyle yapılmasına karar veriyor. Bakanlık hafriyat belgesini bile inşaat ihalesine girmek için yeterli görüyor. Ben pazartesi günü bunu anlattıktan sonra AKP kulislerinde bu konunun tartışıldığını gördüm. Sayın cumhurbaşkanının bu konuyla ilgili bilgisinin olmadığına kanaat getirdim. Bakanlık 5 firma çağırmaya karar veriyor, hatta 6 firma çağrılıyorlar. Bu 6 firmadan 2’sinin iş bitirme belgesi yok. Ne ilginçtir ki merkezi İngiltere olan ERG adlı firma Özaltınlar, Özkarlar, Cengizler, Çelikler ve Limaklarla bu ihaleye giriyor. İngiltere merkezi bu firma ihaleyi alıyor. Bu tür ihalelerde gecikme bedellerinin standarttı yüzde 10’dur ama ne oluyorsa bu tutar yüzde 5’e indiriliyor. Gecikme olsa da şirket zarar etmiyor" dedi. 

"ERG adlı firma 1 buçuk milyar euro daha ekstra para istiyor"
"Bakanlık bu ihaleyi açarken teklif verenlerden kreditör istiyor, bu koşulu ise sadece ERG adlı firma yerine getiriyor" diyen Yarkadaş "16 Eylül 2020’de ihaleye çıkılıyor, 10 gün sonra ERG kredi teyit mektubu getiriyor. ERG, Ankara - Niğde Otoyolu’nda yaptığı çalışmayı Credit Suisse üzerinden referans gösteriyor ve niyet mektubu getiriyor. 6 Ekim 2020’de bunun ihalesi yapılıyor. 2 milyar 162 milyon Euro bedel ile bu işi İngiltere merkezli şirket alıyor. Bakanlık AB İhale Kuralları usulünce yapılması gereken ihaleyi bizim kamu ihale kanunun 21/b maddesine göre yapıyor. Biz şu anda bu anlaşma yüzünden 345 milyon euronun yıllık yüzde faizini ödemeye başladık. Eğer bunu hakikaten hazine almış olsaydı biz %7 değil, %1 civarında bir faiz ödeyecektik, belki de hiç ödemeyecektik. Projeyi bu firmanın başka firmaya çizdirmesi lazım. Projenin tasarımını da ERG adlı firma yapıyor. En karlı maliyeti de kendisi açısından bu maliyetin içine konuyor. Yine aynı firma ilave işler için yüzde 25 kar şartını koyuyor. Diğer rant getirecek şartlar da konuyor. Bir kıyak daha yapılıyor. Bakanlık ‘sen yüzde 30’a kadar yeni finansman bulursan ben sana ek iş de vereceğim’ diyor. Buradan da 1,5 milyar Euro’luk bir tutarın ortaya çıktığı söyleniyor. 2 milyar 163 milyon euroya bu ihaleyi alan ERG adlı firma 1 buçuk milyar euro daha ekstra para istiyor ‘Euro dalgalandı, benim maliyetlerim arttı’ ama bu gerçekçi değil siz sözleşmeyi euro üzerinden yapmış" ifadelerini kullandı. 

"Bakanlık yetkililerine ve bürokrasiye çağrı yapayım, buna onay vermeyin"
Yarkadaş "Ankara-İzmir Tren Yolu’nun garantisi süresi kanuna göre 5 yıl olması gerekirken 12 aya indirilmiş. Diğer 4 yılın maliyeti kamuya bırakılmış. KBM, AB İhale Kuralları’na aykırı yapılmıştır diyerek Danıştay’a başvuruyor. Danıştay 13. Daire, bakanlığa bir yazı yazıyor ‘bize ihale sürecini anlatın’ diyor. Danıştay’ın istemesi gereken 20 dosyaydı. Danıştay hatalı bir karar veriyor, ‘ihale yapılabilir’ diyor. Bu firmada 2 milyar 163 milyon Euro’luk ihale başlıyor ve ekstra para istiyor. Bakanlık yetkililerine ve bürokrasiye çağrı yapayım, buna onay vermeyin bu vatandaşın parasıdır" dedi.