Koray Şerbetçi: Eğer Türkler ve Ruslar anlaşıyorsa bilin ki Batı’nın...

Tarihçi ve yazar Koray Şerbetçi, tv100'de yayınlanan Ertan Özyiğit ile Kayıt Dışı programında Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilere çarpıcı bir yorum getirdi. Şerbetçi "Eğer Türkler ve Ruslar anlaşıyorsa bilin ki Batı’nın bu ikisi üzerinde çok ciddi yıkıcı planları vardır." dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Topsakal, Tarihçi - Yazar Süleyman Kızıltoprak, Tarihçi - Yazar Koray Şerbetçi; Ertan Özyiğit ile Kayıt Dışı programına konuk olarak gizemli sorulara yanıt aradı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir araya geldiği Soçi Zirvesi'yle tarihçi - yazar Koray Şerbetçi dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.

"Batı ile Ruslar birleşti, Navarin'de donanmamız yakıldı"
Şerbetçi "Batı'nın 19. yüzyıla baktığımız zaman Mora isyanından sonra özellik Yunanistan’ın bağımsız kılınması, yani Osmanlı’nın parçalanması burada bir tampon devlet ve Balkanlarda küçük Slav devletleri oluşturmayla birlikte bir projesi. Yunanistan bir proje olarak kuruldu, Avusturya’yla Rusya tarafından. Batı ile Ruslar birleşti, Navarin'de donanmamız yakıldı, çok ciddi bir sıkıntıya girdik." diye konuştu. 

"Soçi’nin ruhunda bu konuşuldu"
Şerbetçi "Tersine bakın Kırım savaşında biz batıyla ittifak kurduk, erken NATO diyebileceğimiz bir olay. Kırım savaşından sonra Rusları durdurduk. Bundan sonra hem Türkler hem Ruslar Batı’yı yanlarına alıp ötekinin canına okumanın kendilerine zarar verdiğini anladı. III. Aleksandr ile   II. Abdülhamid döneminde adı konulmamış bir uzlaşı vardı. Milli mücadele döneminde uzlaşı vardı. Ruslar ve Türkler (Soçi Zirvesi’nde) bunu konuştu yine. Tarih yine bizi bu noktaya getirdi.  Eğer Türkler ve Ruslar anlaşıyorsa bilin ki Batı’nın bu ikisi üzerinde çok ciddi yıkıcı planları vardır. Soçi’nin ruhunda bu konuşuldu." ifadelerini kullandı.