Eski hakem Deniz Ateş Bitnel tv100 canlı yayınında cevapladı! Süper Kupa maçına çıkmamışlardı! Fenerbahçe ve Galatasaray’a yaptırım gelir mi?

tv100 canlı yayınına bağlanan eski hakem ve spor yorumcusu Deniz Ateş Bitnel, Suudi yetkililerin takımların maça Atatürk tişörtü ve pankartıyla sahaya çıkmasına izin verilmemesi nedeniyle iptal edilen Süper Kupa maçına ilişkin konuştu. Bitnel takımlar maça çıkmadığı için ‘Futbol takımlarına yaptırım olacak mı?’ sorusuna yanıt vererek, “Takımlar maça çıkmadığı için TFF bir yaptırım uygulayabilir. Burada kulüpler Suudi yetkililerle bir tazminat maddesi ya da hükmüne tabii tutulamaz” dedi.

Süper Lig şampiyonu Galatasaray ve Ziraat Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe arasında oynanması planlanan Süper Kupa finali, Suudi yetkililerin takımların maça Atatürk tişörtü ve pankartıyla sahaya çıkmasına izin verilmemesi üzerine iptal edildi. TFF, Galatasaray ve Fenerbahçe yaptığı ortak açıklamayla müsabakanın ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

Yaşananlar dünya basınında da geniş yankı uyandırırken tv100 canlı yayına bağlanan eski hakem ve spor yorumcusu Deniz Ateş Bitnel, Mehtap Özkan Tekin’in sorularını yanıtladı, yaşananları ve sonraki süreçte olabilecekleri değerlendirdi.

Eski hakem Deniz Ateş Bitnel tv100 canlı yayınında cevapladı! Süper Kupa maçına çıkmamışlardı! Fenerbahçe ve Galatasaray’a yaptırım gelir mi? - Resim : 1

"BU MAÇ TFF SORUMLULUĞUNDA"

Deniz Ateş Bitnel, “Marka değerini artırmak için Süper Kupa finalinin Suudi Arabistan’da oynanması planlandı. Ama son 1 aya bakarsak başkan tarafından hakeme saldırı, bir başkanın takımını sahadan çekmesi ve son olarak Süper Kupa finalinin oynanamaması. Bunlar tamamen futbolun marka değerini artıracağız diyen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşin’nin başarısızlığı olarak ön plana çıktı. Yurt dışında oynanan bir maç olsa da bu maç TFF sorumluluğunda oynanan bir maç. Sözleşmesi TFF kendisi hazırlayarak şartları belirleyerek, Suudi Arabistan Futbol Federasyonu ile imzalamalıydı” dedi.

Sözlerine devam eden Bitnel şunları kaydetti:

“Organizasyonda yapılacak her şey bu şartnamede belirtilmeliydi. Şartnamenin detaylarını bilmiyoruz. O yüzden TFF, sadece aldığı paraya teslim olarak, bütün yetkiyi Suudi Arabistan Futbol Federasyonu’na mı bırakmış? Olayın geneline baktığımız zaman öyle görünüyor. Sözleşmenin şartlarını bilmediğimiz için yapılan uygulamalardan bu yorumu yapabiliyoruz. Çünkü Suudi Arabistan hükümetinin pazartesi kulüplerin ısınmaya çıkacağı tişörtleri bildirmiş olduğunu basından öğreniyoruz. Pankartlarla çıkma isteklerini pazartesi günü bildirmiş olmalarını basından öğrendik. Buna rağmen Suudi Arabistan hükümetinin bunun siyasi bir mesaj içerdiğini öne sürerek buna izin vermiyor.”

Eski hakem Deniz Ateş Bitnel tv100 canlı yayınında cevapladı! Süper Kupa maçına çıkmamışlardı! Fenerbahçe ve Galatasaray’a yaptırım gelir mi? - Resim : 2

“SADECE BU ANLAŞMA FUTBOLUN MARKA DEĞERİNİ ARTIRMAZ”

Arabistan’da maçın iptal edilmesinden önce yaşananları değerlendiren Bitnel şu ifadeleri kullandı:

“Maç günü kulüpler, TFF’ye bu organizasyonda Atatürk tişörtleriyle ısınmak için talepte bulunabilir. TFF bunu kabul edebilir. Suudi Arabistan’da bunu düzenlediğimiz, şartnamede her şeyi onlara teslim ettiğimiz için onların vereceği kararı pazarlık konusu yarattık ve olaylar buraya kadar geldi. Kupa’nın Cumhuriyet’in 100.yılında Suudi Arabistan’da oynanması kimse tarafından kabul görmemişti. Daha önce kulüpler de buna karşı çıkmıştı. Ortada büyük bir para dönüyor, 5 milyon eurodan bahsediliyor. Bu paranın yarısı kazanan takıma yarısından biraz daha azı kaybeden takıma verilecekti, bütün masraflar Suudi Arabistan Futbol Federasyonu tarafından karşılanacak diye anlaşma yapılmış. Sadece bu anlaşma futbolun marka değerini artırmaz. Biz Cumhuriyet’in 100.yılını kutluyoruz ve Cumhuriyet’in temellerini atan kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün tişörtleriyle ısınmaya çıkmaları gayet normal.

Fenerbahçe’nin 100.yıl formasının üzerinde Atatürk silüeti var diye birçok taraftarı stat dışına çıkarmışlar. Polisler, takımların soyunma odası önünde bekleyerek takımlar tişörtlerle sahaya çıkar diye el koymak için belli adımlar atmışlar. Bunlar spor ahlakına ve kültürüne uymaz.”

“MİLLİ DEĞERLERİMİZDEN ZATEN VAZGEÇEMEZDİK. İKİ TAKIMI VE YÖNETİCİLERİNİ KUTLUYORUM”

Organizasyonu düzenleme yetkisinin TFF’de olduğunun altını çizen Bitnel, “Burada organizasyonu düzenleme yetkisi tamamen TFF’dedir. Bu TFF’nin organize ettiği sözde anlaşma şartlarında stat ve reklam gelirlerinin TFF’ye bırakıldığı bir anlaşma. Biz milli değerlerimizden zaten vazgeçemezdik. İki takımı ve yöneticilerini kutluyorum” değerlendirmesinde bulundu.

FUTBOL TAKIMLARINA YAPTIRIM OLACAK MI?

Mehtap Özkan Tekin’in ‘Futbol takımlarına yaptırım olacak mı?’ sorusuna yanıt veren Bitnel, “Burada sorumluluk TFF’nin. Takımlar maça çıkmadığı için TFF bir yaptırım uygulayabilir. Burada kulüpler Suudi yetkililerle bir tazminat maddesi ya da hükmüne tabii tutulamaz. TFF burada tek yetkili kurum, TFF sorunu çözmek zorunda. Süper Kupa’nın Cumhuriyet’in 100.yılında orada oynanması başlı başına bir hataydı. Buradan geri dönemediler. Daha sonra maçın oynanmaması dünya basınına yansıdı. Tamamen skandal. Belki de iki ülkenin ilişkilerini etkileyecek bir skandal olacak. Burada tek çözüm şuanda TFF Başkanı kaosu buraya getirdiği için muhtemelen bugün veya yarın istifa edecek. O zaman belki başka bir anlaşmayla Süper Kupa orada oynanacaktır ama bu sorunlar aşılacaktır” ifadelerini kullandı.