Eskişehir'de ele geçirildi! Gramı 4 milyon lira!

Dünyanın en nadir bulunan elementleri arasında yer alan kaliforniyum maddesi bu kez Eskişehir'de ele geçirildi. Gramı 4 milyon liradan alıcı bulan maddenin bulundurulması dahi yasa dışı.

Eskişehir'de ele geçirildi! Gramı 4 milyon lira!

Eskişehir’de kendini askeri personel olarak tanıtan şahsın üzerinde gramı 4 milyon TL değerinde olan, 133,13 gram ‘kaliforniyum’ maddesi ele geçirildi.

Edinilen bilgilere göre, jandarma ekiplerine yapılan ihbar ile M.S. isimli şahsın elinde bulunan kaliforniyum maddesi için alıcı aradığı bilgisi ulaştı. KOM Şube Müdürlüğü ekiplerince gece saatlerinde Sivrihisar ilçesi Böğürtlen Mahallesi’nde bulunan dinlenme tesislerinde yapılan kontrolde, kendini askeri personel olarak tanıtan fakat kimlik göstermeyen bir şahıs olduğu tespit edildi.

Yapılan arama neticesinde şahsın üzerinde 1 adet tabaca ve kutu içerisinde 133,13 gram açık kahverengi maddenin kaliforniyum maddesi ele geçirildi. Olayla ilgisi bulunan şahıs hakkında Türk Ceza Kanununun 174/1 maddesine muhalefet suçundan adli tahkikat başlatıldı.

Radyoaktif metalik bir kimyasal element olan kaliforniyum, güçlü bir nötron yayıcı olarak birçok özel uygulamada kullanılıyor. Kaliforniyum, toksik ve yüksek radyoaktivite içeren bir elementtir.

Kaliforniyum nedir?

Dünyanın en pahalı maddelerinden kaliforniyum, Cf sembolü ile gösterilen ve atom numarası 98 olan bir elementtir. Doğada bulunmaz, sentetik bir aktinittir. Nükleer çalışmalarda kullanılır.

Kaliforniyumun son derece radyoaktif, en tehlikeli ve en zararlı izotopu, yüksek oranda nötron yayma özelliği bulunan Kaliforniyum-252’dir. Cf-252 izotopunun 1 mikrogramı, saniyede 2,3 milyon, dakikada 139 milyon nötron üretir. Cf-251, öldürücü radyasyon yayma kapasitesine sahiptir.

Kaliforniyum nerelerde kullanılır?

Oldukça güçlü bir nötron yayıcı yeteneğine sahip kaliforniyum elementi, nükleer reaktörler için başlangıç nötron kaynağıdır. Nükleer araştırmalarda fisyon parçacığı olarak, gümüş ve altın bulma cihazlarında, petrol çukurlarında yararlanılan nem ölçme aletlerinde, taşınabilir dedektörlerde ve tıbbi araştırmalarda kullanılıyor. Kaliforniyum nötronları kullanılarak rahim ağzı kanseri ve beyin tümörü tedavileri gerçekleştirilebiliyor.

Kaliforniyum nerede üretilir?

Kaliforniyum, günümüzde sadece iki tesiste üretilmektedir. ABD’nin Tennessee eyaletindeki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı ve Rusya’daki Atom Reaktörleri Araştırma Enstitüsü’nde üretilmektedir.

Kaliforniyum fiyatı ne kadar?

Kaliforniyum, dünyadaki en pahalı ikinci maddedir. Cf-249’un mikrogram fiyatı 160 dolar, Cf-252’nin mikrogram fiyatı 60 dolardır. Bazı kaynaklara göre de, Kaliforniyum-252 izotopunun gramının fiyatı 27 milyon dolardır (Yaklaşık 95 milyon lira).