Eskişehir'de kuduz harekatı başlatıldı! Kuduz hastalığına karşı 11 bin kedi ve köpek aşılandı

Son zamanlarda yaşanan kuduz vakaları nedeniyle ülke genelinde çalışmalar gerçekleşiyor. Bu çalışmalardan birisi Eskişehir'de gerçekleşti yapılan çalışmalar kapsamında tam 11 bin kedi ve köpek aşılandı.

Eskişehir'de kuduz harekatı başlatıldı! Kuduz hastalığına karşı 11 bin kedi ve köpek aşılandı

Kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Eskişehir’de 2023 yılı boyunca yaklaşık 11 bin kedi ve köpek aşılanırken, aşının her yıl düzenli şekilde uygulanması konusunda uyarı yapıldı.

Son zamanlarda sık sık yaşanan kuduz vakaları belediye ve devlet yetkililerini bu anlamda çalışmalar yürütmeye itti. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan birisi Eskişehir'de gerçekleşti. 

'DÜNYA KUDUZ GÜNÜ ' OLARAK İLAN EDİLDİ

İnsanları ve bütün sıcakkanlı hayvanları etkileyen, şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini göstererek bulaşıcı ve ölümcül olan kuduz hastalığına dikkat çekmek ve hastalığa ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla 28 Eylül, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Dünya Kuduz Günü’ olarak ilan edildi. Bu özel günde, hayvanlardan insanlara bulaşabilen en tehlikeli hastalıklardan biri olan kuduz hastalığı hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak hedefleniyor.

Kuduz virüsü, enfeksiyona maruz kalmış hayvanın ısırığı, çiziği ve tahrip olmuş cilt zarına salyanın temas etmesi yoluyla hayvanlardan başka hayvanlara veya insanlara bulaşabiliyor. Kuduzun belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmayıp ölümle sonuçlanıyor. İnsan vakalarının çoğuna kuduz hastalığına yakalanmış köpeklerin sebep olduğu ısırıklar neden oluyor.

Eskişehir'de kuduz harekatı başlatıldı! Kuduz hastalığına karşı 11 bin kedi ve köpek aşılandı - Resim : 1

AŞILARIN ZAMANINDA VE EKSİKSİZ OLARAK YAPILMASI ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

Kuduz olma ihtimali olan bir hayvan tarafından ısırıldığında ya da tırmalandığında bireylerin, yara yerini hemen bol su ve sabunla en az 15 dakika süre ile yıkadıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerekiyor. Sağlık personeli tarafından değerlendirilerek gerekli müdahalelerin ardından uygun görülürse hastalar, kuduz aşısı programına alınıyor. Aşıların ise zamanında ve eksiksiz olarak yaptırılması büyük önem arz ediyor.

Evcil hayvanların kuduz hastalığına karşı aşılamaları ülkemizde veteriner klinikleri ile il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından yıl boyunca yapılabiliyor. 2023 yılı içerisinde hastalıkla mücadele amacıyla Eskişehir’de 10 bin 927 adet kedi ve köpek kuduz hastalığına karşı aşılandı. Kuduz hastalığına karşı uygulanan aşı ile 1 yıl süreyle koruma sağlanırken, köpek ve kedilerin her yıl aşılanması hastalıkla mücadelede büyük önem taşıyor.

Eskişehir'de kuduz harekatı başlatıldı! Kuduz hastalığına karşı 11 bin kedi ve köpek aşılandı - Resim : 2