Evde bakım yardımı, engelliği aylığı, 65 yaş aylığına zam geldi... Maaşlar değişti... Bankadan alacağınız yeni parayı öğrenin

Türkiye'de yaşayan milyonlarca insan engelli aylığı, evde bakım maaşı ve 65 yaş aylığı gibi ödemelerden faydalanıyor. Asgari ücrete gelen zamla birlikte aylıkları artacak olan bu kalemlerin yeni maaşları tek tek hesaplandı.

Evde bakım yardımı, engelliği aylığı, 65 yaş aylığına zam geldi... Maaşlar değişti... Bankadan alacağınız yeni parayı öğrenin

Asgari ücrete Temmuz ayında yapılacak zam açıklandı. Yüzde 34 artış yaşanacak olan asgari ücret, Temmuz'da 11 bin 402 Türk Lirası'na çıkacak. Asgari ücrete gelecek zam sonrasında 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım yardımı başta olacak şekilde birçok maaş ve ödemede de yükseliş yapılacak.

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası hükümet tarafından, ihtiyaç sahiplerine verilen sosyal desteklerden. Bu yardımlardan yararlanmak isteyenlerin bazı şartları taşıması gerekiyor.

Evde bakım yardımı, engelliği aylığı, 65 yaş aylığına zam geldi... Maaşlar değişti... Bankadan alacağınız yeni parayı öğrenin - Resim : 1

BELLİ ŞARTLAR SAĞLANMALI

Yaşılık aylığı olarak da bilinen 65 yaş aylığını almak isteyen ihtiyaç sahiplerinin, 65 yaşını bitirmiş olması, Türk vatandaşı olması, herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması, nafaka almıyor olması, gelirinin ve sağlık sigortasının bulunmaması, hane halkı gelirinin asgari ücretin 3'te 1'ini aşmaması şart tutuluyor.

Engelli aylığından yararlanabilmek için de nafaka alınmaması, hiçbir gelire sahip olunmaması ve sosyal güvenlik kurumuna bağlı olunmaması gerekiyor. Aynı zamanda hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının üçte birini aşmaması şartı da bulunuyor.

Evde bakım yardımı, engelliği aylığı, 65 yaş aylığına zam geldi... Maaşlar değişti... Bankadan alacağınız yeni parayı öğrenin - Resim : 2

Evde bakım yardımından faydalanmak isteyen vatandaşların da gelir kriterinin uygun olması, bakıma muhtaçlık, ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporunun yer alması gerekli.

65 YAŞ AYLIĞI TEMMUZ ZAMMI BEKLENTİSİ AÇIKLANDI

Temmuz ayında yapılması planan zamla yaşlı aylığı olarak da bilinen 65 yaş aylığının, 3 bin 489 TL olması bekleniyor.

Evde bakım yardımı, engelliği aylığı, 65 yaş aylığına zam geldi... Maaşlar değişti... Bankadan alacağınız yeni parayı öğrenin - Resim : 3

ENGELLİ AYLIĞI TEMMUZ'DA ZAMLANACAK

2023'ün Ocak ayında yapılan zamm sonrasında yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 lira, yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 lira destek sağlanıyordu.

Asgari ücret zammı sonrasında, en düşük yüzde 40-69 oranında engelliler için aylık 2 bin 328 lira, yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 3 bin 496 lira ödeme yapılması öngörülüyor.

Evde bakım yardımı, engelliği aylığı, 65 yaş aylığına zam geldi... Maaşlar değişti... Bankadan alacağınız yeni parayı öğrenin - Resim : 4

EVDE BAKIM YARDIMI TEMMUZ'DA ZAMLANACAK

Evde bakım parası, 2023 Ocak itibarıyla 3 bin 336 TL'den 4 bin 336 TL'ye yükseltildi. Halihazırda ihtiyaç sahiplerine 4 bin 336 TL evde bakım yardımı yapılıyor.

Evde bakım yardımındaki yükseliş, memur maaş zammına göre hesaplanacak. Henüz bu zam kesinleşmedi.