Kimyasal kullanmadan temizlik çok kolay!

Salgın hastalıklar, denizlerin kirlenmesi, toplu balık ölümleri, hava kirliliği gibi birçok şekilde alarm veren dünyamız için evden hiç çıkmadan çözüm bulabiliriz.

Kimyasal kullanmadan temizlik çok kolay!

Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkisiyle hijyen ihtiyacımızda artış yaşandı. Virüsten korunmak için evlere çekilip yoğun kimyasallarla temizliğe başvuruldu.

Ancak yaşayan bir varlık olan doğa ne yazık ki bu yoğun kimyasala tepki göstermeye başladı. Son dönemde özellikle en genç denizlerimizden biri olan Marmara Denizi'nin ölümüne neden olan ve giderek yayılma eğiliminde olan deniz salyası belasının da açıklanan nedenleri arasında yoğun kimyasal kullanımı ve ev tipi atıkların evlere çekilmeyle birlikte artması olarak gösterildi.

Denizlerdeki canlı yaşamının bitmesi tüm canlılar için risk oluşturacağından özellikle sosyal medyada kimyasallardan uzaklaşarak temizlik ve hijyen sağlamanın yolları araştırılmaya başlandı.

Deterjan içeriklerinde yoğun miktarda bulunan fosfor ve azotun doğaya yayılmasını önlemek için evde kendi deterjanımızı üretmemiz mümkün.

Çamaşır yıkamak çok kolay!

Çamaşırlar üzerinde oluşan lekelerin giderilmesi için her gün daha güçlü kimyasallar piyasaya sürülürken aslında evimizde kolaylıkla bulacağımız bazı malzemelerle çamaşırlarımızı temizlemek mümkün.

1 kalıp sabun, yarım su bardağı çamaşır sodası, çeyrek su bardağı beyaz sirke ile çamaşırlarınızdaki lekeleri giderebilirsiniz. Eğer deterjan kullanımı sonrası çamaşırlarınızda hoş koku kalmasını isterseniz bu karışıma doğal uçucu yağlardan damlatabilirsiniz.

Bulaşıklarda kimyasal artık bitiyor!

Bulaşıklarda kalıntı bıraktığı için kansere neden olan yoğun kimyasal deterjanlar yerine evde 2 yemek kaşığı pişirme sodası ile 2 yemek kaşığı boraksı karıştırarak oluşturduğunuz karışımın içine kalıp sabun rendeleyerek kendi deterjanınızı hazırlayabilirsiniz.