Evinde üretim yapan ev hanımları için emeklilik mümkün

Bu yazımızda el sanatları ile uğraşan ev hanımlarına özel uygulanan emekli olabilme sisteminin detaylarını ele alacağız.

Ev hanımları için dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri ürünlerin satışıyla ilgili 30 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasal düzenleme geldi.

Yasal şartlar  

Tekstil ürünü örgü dantel gibi her nevi nakış işleri ve turistik eşyaların satış tutarı, ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet üzerinden satanlardan bu ürünleri, pazar takibi suretiyle satılması ile ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satanlardan, vergi dairelerinden alacakları yazılar ile tespit ettiren kadın isteğe bağlı sigortalı sayılmaktadır. İsteğe bağlı sigortalı olanlar malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi ödeyebilecektir.

Prim İşlemleri

2008 yılı için prime esas günlük kazanç alt sınırının on beş katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan arttırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık, ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi öderler. 2021 yılı için prime esas kazanç alt sınırının 28 katı üzerinden ödenmesi gereken aylık prim tutarı 1.068,48 TL'dir.