Acun Ilıcalı dava etmişti! RTÜK savunma vermeyi unuttu

Dijital platformların RTÜK'ün denetimine girmesinin ardından EXXEN platformunun sahibi Acun Ilıcalı da dava açmıştı. RTÜK savunma vermeyi unuttu.

Acun Ilıcalı dava etmişti! RTÜK savunma vermeyi unuttu

Acun Ilıcalı, RTÜK'ün aldığı karar sonrası dava açtı. Ancak dava uygulanacak sansüre değil; Exxen’in binde 5 gelirinin kesilmesiyle ilgiliydi. Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK),  Acun Ilıcalı’nın yeni yönetmeliğe karşı açtığı davada savunma vermeyi unuttu.

DAVAYA GİTMEYİ UNUTTU

1 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan bir yönetmelikle Netflix gibi dijital yayın platformları RTÜK’ün denetimine girdi. Bunun üzerine birçok platform yönetmelikle ilgili dava açtı. Dava açanlardan biri de Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu Exxen. Cumhuriyet’ten Barış Pehlivan bugünkü yazısında RTÜK’ün Exxen’in şikayetine savunma vermeyi ‘unuttuğunu’ yazdı.

Acun Ilıcalı dava etmişti! RTÜK savunma vermeyi unuttu - Resim : 1

ACUN ILICALI MADDİ BOYUTLA İLGİLİ DAVA AÇTI

Söz konusu yönetmelik, sansür yönetmeliği olarak biliniyor ama Exxen, yönetmeliğin sadece maddi boyutuyla ilgili maddesine dava açtı. Dava açılan madde, platformların yıllık gelirlerinin binde 5’ini RTÜK’e vermek zorunda bırakıyordu.

DANIŞTAY KARAR VERECEK

Exxen, maddenin iptali için Danıştay’a başvurdu. RTÜK’ün savunma vermesi için son tarih 12 Eylül 2022’ydi ama kurum savunma vermeyi unuttu. Daha sonra savunma vermediğini fark eden RTÜK, ancak son tarihten sekiz gün sonra savunma verebildi. Bu durumda Danıştay, RTÜK’ün savunması olmadan karar vermek durumunda.