EYT çıkar çıkmaz kimler emekli olmaya hak kazanacak? İlk emekli maaşına kavuşacak grup kimler olacak? En avantajlı EYT'liler kimler?

EYT'ye sayılı günler kala konuya ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor. 4 milyondan fazla vatandaş EYT yasasını ve detaylarını dört gözle bekliyor. Emeklilikte yapılacak yeni düzenleme ile belirlenen şartları karşılayan vatandaşlar ilk etapta emekli olacaklar. Peki bu avantajlı kişiler kimler? İlk etapta EYT yasası çıktığı gibi emekli olacaklar kimler olacak?

EYT çıkar çıkmaz kimler emekli olmaya hak kazanacak? İlk emekli maaşına kavuşacak grup kimler olacak? En avantajlı EYT'liler kimler?

EYT düzenlemesiyle birlikte emekli olacak vatandaşlar, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışma hayatına atılmış olması gerekiyor. Bu tarihten önce çalışmaya başlayan kadınlar 20 yıl, erkekler ise 25 yılını doldurduğunda faydanalabilecek. Kadınlar için 20 yıl 2019 tarihinde tamamlanmıştı. Erkekler için ise 25 yıl şartı 2024 yılında tamamlanacak. 

EYT kapsamına giren yaklaşık 4 milyon vatandaş bulunuyor. Ocak ayında açıklanacak düzenlemede ilk etapta 1,5 milyon kişinin emeklilik hakkına sahip olacağı düşünülüyor. EYT kapsamında olup ilk etapta emekli olamayan vatandaşlar ise kademeli olarak prim gün sayılarına bakılarak emeklilik hakkı kazanacaklar. 

Bir süre daha gündemden düşmeyecek EYT konusunda, ilk etapta emekli olacak kişiler oldukça merak ediliyor. Milyonlarca vatandaş, yıllardır beklediği EYT yasası, açıklandığı gibi emekli olmak için can atıyor. Ancak belirlenen şartların karşılanmaması halinde yasa çıksa bile birçok kişi emeklilik hayallerini biraz daha ertelemek zorunda kalacak. 

Sosyal güvenlik uzmanları, konuya ilişkin vatandaşları bilgilendirmek ve merak edilenleri cevaplamak için açıklamalar yapıyorlar. EYT'de konusunda en şanslı en avantajlı grubun kim olacağı konusunda da bilgi paylaşıldı. İşte o merak edilen grupta kimler yer alacak...

EYT çıkar çıkmaz kimler emekli olmaya hak kazanacak? İlk emekli maaşına kavuşacak grup kimler olacak? En avantajlı EYT'liler kimler? - Resim : 1

EYT'de en avantajlı grupta kimler var?

Bir sosyal güvenlik uzmanının konuya ilişkin yaptığı açıklamaya göre, tüm EYT'li vatandaşlar içerisinde yasa çıktığı gibi emekli olabilecek en avantajlı grubun, kadın EYT'liler olacak. Aynı zamanda kadınların, 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde de çalışma hayatında avantajlı olduğu görülüyor. 

EYT yasasının Aralık ayında meclise girmesinin ardından, Ocak veya Şubat'ta emeklilik sürecinin başlaması söz konusu olabilir. Bu dönem geldiğinde zaten SGK'lı kadın çalışanlar için aranan 20 yıllık sigortalılık süresi şartı 2019 yılında dolmuştu. Bağ-Kurlu kadınlar da erkeklere göre 5 yıl daha avantajlı durumda. Aynı zamanda memur ve diğer kamu görevlisi kadın EYT'liler için de sadece 20 yıllık hizmet süresi şartı var. Erkekler için ise 25 yıllık bir süre mevcut. Yani ister SGK, ister Bağ-kur, ister Emekli Sandığı'na tabi olsun 1998-1999 yılında sigortalı olarak çalışmaya başlayan erkekler, yasa çıksa bile sigortalılık süresi ya da gerekli olan primi doldurmamış olacakları için maalesef beklemek zorunda olacaklar. Ancak kadınlar için beklemek gibi bir durum söz konusu olmayacak. Çünkü kadın çalışanlar, 2019 yılında 20 yıllık sigortalılık süresi şartını doldurmuşlardı. 

EYT'de prim avantajı

Prim şartları açısından bakıldığında da kadınlar yine avantajlı bir konumda yer alıyor. Çünkü kadınlar için belirlenen prim gün sayısı, erkekler için belirlenen prim gün sayısından daha azdır. 

SGK'lı kadınlar, Bağ-kur ve Emekli Sandığı'na tabi EYT'li kadınlara göre de çok daha avantajı vardır. Yani SGK'lı kadın EYT'liler 5 bin gün prim ile emekli olabilirken Bağ-kurlu EYT'li bir kadın 7 bin 200 gün ile emekli olmaktadır. Memur ve kamu görevlisi EYT'li kadınlar da 20 yıllık emeklilik keseneği ödeme şartları vardır. 

Bu da demek oluyor ki EYT söz konusu olduğunda en avantajlı grup SGK'ya tabi olan kadın EYT'lilerdir.