EYT'de son durum! EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın gözü “EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor? sorusuna çevrildi. Erkeklerde 9 bin gün, kadınlarda ise 7 bin 200 gün formulü gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den açıklama geldi. İşte, EYT'de son EYT'de son durum...

EYT'de son durum! EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor?

EYT'de son durum merak ediliyor.1999'da çıkan yasa sonucu emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak belirlenmişti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının çıkacağı tarih dört gözle bekleniyordu. Konuya dair açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi. Erkeklerde 9 bin gün, kadınlarda 7 bin 200 gün formulü öne çıkaran EYT yasası ile ilgili 6 adımlı yol haritası izlenecek. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor? İşte detaylar...

EYT'DE SON DURUM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin,  EYT ile ilgili son gelişmeleri aktardı. Kadınlarda 7.200, erkeklerde ise 9.000 gün formülün gündeme gelmesi ile birlikte gözler EYT yasasına çevrdildi. 1999 öncesinde sigortası başlamış ve 5 bin prim gününü tamamlamış olan emekli adayları "EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor?" sorusunu araştırırken Vedat Bilgin'den konuya dair açıklama geldi.

EYT'de son durum! EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor? - Resim : 1

EYT yasası ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den son dakika açıklaması geldi:

Bilgin, "3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Bitti zaten, son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli personel meselesi EYT meselesi var. Bunların hepsi dosya dosya hepsi önümüzde. Adım adım dosyaları açıyoruz, çözüme ulaştığımız anda da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Emekçilerimizi, çalışanlarımız endişe etmesinler. Bizim görevimiz onları enflasyon karşısında korumak" açıklamasını yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, TBMM'de yaptığı konuşmada EYT ile ilgili şunları aktardı:

"EYT'li kardeşlerimizin mutlaka durumunu ele alarak bununla ilgili düzenlemeyi de bütün kamuoyumuzla inşallah paylaşacağımızı bir sıralama ve süreç yönetimi olarak ifade etmiştik. Şimdi, inşallah 3600'le ilgili gündemimiz temmuza kadar nihayetlenmiş olacak. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.”

EYT (EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR) NE ZAMAN ÇIKACAK, KİMLERİ KAPSIYOR?

Emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan (erkek için 25, kadın için 20 yıl), prim (5000 gün) ve yıl (kadın için 58, erkek için 60 yaş) şartlarını tamamlayıp yaşı bekleyenleri kapsıyor.

EYT'de son durum! EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor? - Resim : 3

Emeklilikte Yaşa Takılanlar çözümü için 6 adımlı yol haritası üzerinde duruluyor: 

1. EYT yasasının kapsamı belirlenecek

2. Emeklilik için aranan şartlar tespit edilecek

3. EYT düzenlemesinin mali boyutu için hesaplamalar yapılacak

4. Maaşın ne kadar olacağı hesaplanacak

5. EYT yasasının uygulama şekli tespit edilecek

6. Konuyla ilgili taslak yazılacak ve karar alınacak