EYT'de yaş şartı kesinleşti mi? Cumhurbaşkanı açıkladı, "2023'e masamızdan bunu kaldırarak girmiş olacağız" Milyonların beklediği açıklama...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için son dönem. Aralık ayının sonu yaklaşırken EYT düzenlemesi için de çalışmaların nihayete ermesine az bir zaman kaldığı biliniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenleme için Aralık sonunu beklemek gerektiğini dile getirmişti. Heyecanla EYT düzenlemesinin açıklanmasını bekleyen vatandaşlar yaş sınırı noktasında neler yaşanacağını merak ediyor. Peki, EYT'de yaş sınırı kaç olacak? EYT'de yaş şartı kalkarsa ne olacak? İşte detaylar...

EYT'de yaş şartı kesinleşti mi? Cumhurbaşkanı açıkladı, "2023'e masamızdan bunu kaldırarak girmiş olacağız" Milyonların beklediği açıklama...

EYT düzenlemesine sayılı günler kala konuya ilişkin yapılan tüm açıklamalar dikkatle takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "2023'e bu iki önemli konuyu masamızın üzerinden kaldırarak girelim diyoruz. Çalışma bu istikamette devam ediyor" dedi. İşte EYT düzenlenmesinde son gelişmeler...

Cumhubaşkanından EYT açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 4 milyon EYT'li vatandaşı yakından ilgilendiren bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT konusunda ilişkin, "EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. İlgili bakan arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. 2023'e masamızdan bunu kaldırarak girmiş olacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ardından diğer bir EYT açıklaması da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından geldi. Bakan Bilgin, "EYT'de teknik sorun ile yaş arasında nasıl ilişki kuruldu, bilmiyorum. Teknik sorun, kayıtlarla ilgili sorunlar. Sorunların çözüldüğünü söylüyorum. Bir sorun var değil. Altyapıyı oluşturuyoruz. İstifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz" diye konuştu.

EYT Yasası ile kesinleşen 3 madde kesinleşti

EYT'de yaş şartı için hala bir netlik bulunmasa da bu konuda çözülen ve netlik kazanan 3 madde var. İşte EYT yasası ile emekli olmak için artık kesinleşen 3 madde:

- 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin olması

- Prim gününün tamam olması

- Sigortalılık süresinin dolmuş olması

Kabine Toplantısı düğümleri çözecek!

"EYT'de yaş şartı olacak mı" sorusunun cevabını Aralık ayı içerisinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın vermesi bekleniyor. EYT'de yaş şartı olacak mı? Milyonların merak ettiği bu sorunun cevabı için tarih verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarafından aktarılacak EYT açıklaması için 26 Aralık 2022'de gerçekleşecek Kabine Toplantısı sonrası öne çıkıyor.

EYT'de yaş şartı kalkarsa ne olacak?

Emekli olmak isteyen vatandaşlar için, 8 Eylül 1999 düzenlemesi öncesinde sigorta girişi yapılmış, SGK'da 5 bin prim gününü doldurmuş kadınlar için 20 yıl erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresi şartı bulunuyordu. Bunun yanı sıra Bağ-Kur'da ise sigortalılık süresi aynı kalmakla beraber kadınlar için 7 bin 200 gün erkekler için ise 9 bin gün prim şartı bulunuyordu. Bu bilgiler ışığında sigortalılık süresi kadınlarda 8 Eylül 2019 tarihinde dolmuş oldu. Erkeklerde ise bu süre, 8 Eylül 1999'ta sigorta girişi olan son erkekte 8 Eylül 2024'te dolmuş olacak.

Durum böyle olunca, emeklilik için sigortalılık süresinde herhangi bir değişiklik yapılmayacağından, EYT'li vatandaşların emeklilik hesabı prim şartı üzerinden şekil aldı. Eğer EYT düzenlemesiyle birlikte 1999 düzenlemesi öncesi koşullara dönüş yapılırsa prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının SGK ve Bağ-Kur'lu çalışan emekli adayları için bu şekilde olması tahmin ediliyor. Prim günü ve sigortalılık süresini (Yıl) henüz dolduramamış EYT'li vatandaşlar için ise şartları tamamladıkları dönem emekli olabilecek.

EYT düzenlemesi yürürlüğe girdiğinde, EYT'ye tabi olanlar hemen emeklilik hakkı kazanamayacak. Orada devreye prim gün sayısı giriyor. Primleri eksik olan EYT'li vatandaşlar, prim günleri tamamlamadan emekli olmayacaklar. 

1999 düzenlemesi öncesi sigorta girişi olan SGK'lılar dikkat!

Şu anki durumda, 1999 öncesi sigorta girişi olan vatandaşların emeklilik şartları, kurumda 4A SGK olarak belirtilen kategoride yer alan kadınlar ve erkeklerin 20 ve 25 yıl sigortalılık süresiyle 5 bin ila 5 bin 975 gün prim gününü tamamladıklarında emeklilik için yaşı beklediği ortaya çıkıyor. 

Peki, yaş şartı nedir? Erkekler için 44-58 yaşları arası, kadınlarda ise 38-56 yaşları arası olarak belirtiliyor. Burada bulunan yaş şartını kaldırıldığında diğer şartlar sabit olacak şekilde 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar emekli olabilecek.

EYT'de prim günü ne olacak?

Yaş şartının hesaba katılmadığı ve sigortalılık sürelerinin de 20 ve 25 yıl kaldığını düşünülürse; prim 5 bin gün olarak mı kalacak yoksa şu an yürürlülükteki yasayla 8 Eylül 1999 öncesi sigortalıları kapsayan kademeli olarak 75'er gün şeklinde artan 5 bin  ila 5 bin 975 gün sistemi mi olacak? Merak edilen önemli detaylardan biri de bu konu olurken açıklamalar için yıl sonu bekleniyor. 

Kısmi emeklilik imkanı

Bir de primlerini tamamlama imkanı bulamayanlar var. Bu sigortalılar için ise kısmi yani yaştan emeklilik imkanı bulunuyor.

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan SGK'lı EYT'lilerde kısmi emeklilik için üç şart bulunuyor.

Bunlar;

- 3.600 gün (10 yıl) primi tamamlamak,

- 15 yıllık sigortalılık süresi ve

- Kadınlarda 50 erkeklerde 55 yaşını da doldurmak.

Kismi emeklilik için bu şartlardan üçünün de tamamlanması gerekiyor. Şu anki mevzuaata göre onun tamamlandığı tarihe göre kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşı bulan bir yaş şartı da bulunuyor.

Bağ-kur'da 5 bin 400 prim günü öne çıkıyor

Kısmi emeklilik Bağ-kur tarafında biraz daha farklı şartlara sahip. 15 yıl yani 5 bin 400 gün prim kısmi emeklilik için yeterli oluyor. Bağ-kur için hesaplama yapılırken önemli bir tarih ortaya çıkıyor. O da 1 Ekim 1999. Bu tarihe göre yaş şartı da belirleniyor. Kısmi emeklilik için 01.10.1999 tarihinden itibaren emekliliğine 2 tam yıl ve daha az kalan erkek sigortalılar, 5 bin 400 gün prim ödemiş olması ve 55 yaşını doldurması halinde emekliliğe hak kazanıyor.

1 Ekim 1999 tarihinde 55 yaş ve 15 tam yıl için 2 yıldan fazla süre varsa kademeli olarak emeklilik yaşı değişiyor. 1 Ekim 1999'dan itibaren emekliliğine 2 tam yıl ve daha az kalan kadın sigortalılar, 5 bin 400 gün prim ödemek ve 50 yaşını doldurmak şartıyla emekliliğe hak kazanıyor. 1 Ekim 1999 tarihinde 50 yaş ve 15 tam yıl için 2 yıldan fazla süre varsa kademeli emeklilik yaşı uygulanıyor. Burada da eğer SGK'dada olduğu gibi bir yaş indirimi uygulanırsa 15 yılı dolduranlardan kadınlar 50 erkekler 55 yaşında emekli olabilecek.