EYT’de yaş şartı olacak mı? Özgür Erdursun açıkladı! “Bakan Vedat Bilgin EYT konusunda çok ilginç açıklamalar yaptı”

tv100.com yazarı ve sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarını Erdoğan Aktaş ile Sağlı Sollu yayınına bağlanarak değerlendirdi. Erdursun, "Sayın Bakan ‘Yaş şartı olmayacak’ diyemedi demek ki yaş şartı var" dedi.

tv100.com Yazarları Barış Yarkadaş, Hacı Yakışıklı, Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, Kamuoyu Araştırmacısı Hilmi Daşdemir ve Hukukçu Avukat Serkan Toper; Erdoğan Aktaş ile Sağlı Sollu programına konuk olarak gündemi değerlendirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı EYT açıklamasını, tv100 yayınına bağlanan tv100.com yazarı ve sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun değerlendirdi. 

"‘Elimizde veriler yok’ dedi ama hepsi zaten kayıtlarda"
Erdursun, bakanın açıklamasıyla ilgili "Vedat Bilgin sanki süreyi EYT’ye zaman gelmesin, açıklama yapmayayım gibi oldu. EYT konusunda çok ilginç açıklamalar yaptı ‘Elimizde veriler yok’ dedi ama hepsi zaten kayıtlarda. İşverenler, kıdem tazminatı nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı’na yoğun baskı yaptılar, bu açıdan iş tıkanmış duruma geldi. Bu işin bir maliyeti yok, EYT’nin maliyeti kendi içinde zaten çözülecek." dedi. 

"Sözleşmeliler için bu yapılan değişiklik olumludur"
Sözlerini sürdüren Erdursun "Bir kişiden alınacak vergi yaklaşık 1500 TL artacak 19 milyon kişiden aldığınız parayı 1500 TL artırıyorsunuz toplamda 1 buçuk milyon kişiye veriyorsunuz. Yani devletin kasasına daha çok para kalacak asgari ücret artışları sonrasında. Sözleşmeliler, kadroya geçtiğinde bu kişilerin çalışma sürelerine göre ücretleri artacak, kademe, derece hakları olacak yani sosyal hakları güçlenecek. Sözleşmeliler için bu yapılan değişiklik olumludur." ifadelerini kullandı.

"Sayın Bakan ‘Yaş şartı olmayacak’ diyemedi demek ki yaş şartı var"
Yaş sınırıyla ilgili Erdursun "EYT’lilerin taleplerini herkes biliyor 8 Eylül 1999 öncesi sisteme girenlerin nasıl emekli olacağı belliyken hakları ellerinden alındı. EYT’lilerin talebi yasal haklarını tekrar talep ediyorlar, tekrar yaş şartını istemiyorlar. Bu yasayı bu kadar gündeme getirip Sayın Bakan’da ‘1 buçuk milyon kişi emekli olacak’ dedikten sonra yaş şartının olmayacağını herkes kabul etti, umutlandı. Sayın Bakan ‘Yaş şartı olmayacak’ diyemedi demek ki yaş şartı var" şeklinde konuştu.