EYT'lilerin kaç günle emekli olacağı belli oldu! SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'nda EYT bekleyenler dikkat!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın çözümlenmesine çok az bir zaman kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Aralık ayını işaret etmişti. Milyonlarca EYT'li heyecanla açıklanacak kararı bekliyor. EYT'lilerin kaç günle emekli olacağı belli oldu. İşte detaylar...

EYT'lilerin kaç günle emekli olacağı belli oldu! SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'nda EYT bekleyenler dikkat!

Emeklilikte istenilen gün sayısı kademeli emeklilikle beraber 5000 gün ile 5975 gün arasında değişiyor. Yasa çıktığında yaş şartı olmadan SGK'da prim gün sayısı da 5000 gün olarak istenilmesi bekleniyor. 8 Eylül 1999 tarihi dahil bu tarihe kadar ilk defa sigortalı olanlar 5000 prim günü ile kadınlar ve erkekler yaş şartı olmadan, kadınlar 18 yaş baz alınarak 20, erkekler de 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlayıp emekli oluyordu. 

EYT çözümü yaş şartına bağlı

Prim gün sayısı tamamlanmadan emekli olmak mümkün değildir. Fakat prim gün sayısında da farklı emeklilik şartları mevcuttur. SGK'da 3600 gün ya da 5000 gün, Bağ-kur'da kadın ve erkeklerin 5400 gün ya da 7200 gün, Emekli Sandığı'nda kadınların 5400 ya da 7200 gün, erkeklerin ise 5400 ya da 9000 günü tamamlaması gerekiyor. Ancak 3600 ve 5400 gün ile emekli olacak vatandaşlarda yaş şartı aranıyor. EYT sorunu yaş şartı sebebiyle ortaya çıktığı için çözüm aşamasında yaş şartının aranmaması gerekiyor. 

EYT'lilerin emeklilik planlamalarını Aralık ayını beklemeden şimdiden yapmaları gerekiyor. Eksik prim günlerinin tamamlanması veya az prim günü olanlar için borçlanma yapılacaksa müracaatlarda bulunmak emeklilik için faydalı olacaktır. 

Elden ödenen eksik primler emeklilik iptaline kadar gidiyor!

Ancak eksik prim günlerini tamamlamak için paravan şirketler ile sigortalı göstermek, elden para vererek sigortalı göstermek tehlikeli olacaktır. Bu şekilde elde edilen emeklilik hakkı, SGK tarafından geri alınabilir, emekli maaşı kesilir, ödenmiş maaşlar geri istenir. 

EYT sorunu çözüme kavuştuğunda yaş şartının ortadan kalkması durumunda SGK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı'nda prim gün sayısını muhakkak tamamlanmış olması gerekiyor.