"Dünyanın en büyük siber saldırısı" iddiaları

İnternet dünyasının sosyal medya devleri olan Facebook, İnstagram, Twitter, Linkedin ve Gmail'e ulaşım sağlanamıyor.

"Dünyanın en büyük siber saldırısı" iddiaları

Türkiye saati ile 18.00 civarında çöken Facebook ve İnstagram, yaptığı duyurularda sistemsel bir hata olduğunu, kişisel verilerin korumada olduğunu duyurmuştu. Ancak peş peşe gelen haberler tüm dünyada akıllarda soru işareti bıraktı. 

 

"Facebook çalışanları içeri alınmadı!" 

New York Times'ın teknoloji editörü Sheera Frenkel, bir Facebook çalışanıyla görüştüğünü Twitter'dan duyurarak, "Şirketin ana binasına giriş için gerekli kimlik kartlarının çalışmadığı, bu yüzden çalışanların içeri girip, kesintiyle ilgili tespitlerde bulunamadığı iddia ediliyor" paylaşımında bulundu. 

 

Anonymous'tan dikkat çeken paylaşımlar!

Dünyanın en büyük hacker gruplarından Anonymous ise yaptığı paylaşımlar ile dikkat çekti. Anonymous, Facebook'un zihin kontrol mekanizmasının tamamen çöktüğünü iddia ederken, "Artık herkes Facebook'ta dolaşan sahte haberlerden kurtulduğuna göre; aşı olmayı araştırın" ifadelerine yer verdi.

Dikkat çeken Retweet!

The Wall Street Journal çalışanı Jeff Horwitz, sosyal medya hesabından 10 aydır "Sean" olarak hitap ettiği bir kişiyle konuştuğunu söyleyerek, "Son on aydır "Sean" dediğim kişi. Akıllı, cesur ve Facebook hakkında çok bilgili. Aynı zamanda WSJ'nin Facebook Dosyaları projesinin ana kaynağıdır" ifadelerini kullandı. "Sean", bugün "Facebook ifşa edildi" haberlerinin kaynağı olan eski Facebook çalışanı olarak dikkat çekiyor. 

Bu haberleri ve paylaşımları da Anonymous 'Retweet' ederek dikkat çekti. 

 

Sistem manuel çözülmeye çalışıyor! 

Dünyanın en büyük veri tabanlarından birine sahip olan Facebook, sunucularında yaşadığı sorunu çözmek için manuel sistemi denemeye karar verdi. 

New York Times Gazetesi'nden başka bir isim Mike Isaac ise, Kaliforniya'daki veri merkezlerine bir ekibin gönderildiği ve manuel olarak düzenleme yapmaya çalışacaklarını aktardı. 

Öte yandan Facebook çalışanlarına da herhangi bir e-posta gönderilemediğini kaydetti. 

1.5 milyar insanın bilgileri satışta!

Ayrıca 1,5 milyar insanın bilgilerinin çalındığı ve Darkweb'de satışa çıktığı iddia ediliyor. Facebook'un tüm DNS ve IP ayarlarının çalındığı gündemde! 

Durumun siber saldırı olması gündeme gelirken, birçok siber güvenlik uzmanı ve sosyal medya kullanıcıları, "Dünyanın en büyük siber saldırısı" olarak konuyu yorumladı. 

Twitter'da çöktü!

Facebook, WhatsApp, İnstagram, Linkedin ve Gmail'in ardından Twitter'da çöken uygulamalar arasına girdi. 

İletişim mecraları arasında Signal ve Telegram hala aktif durumda.