Fahiş zam yapan ev sahiplerine kötü haber! Kiracıya zorbalık yapana ceza geliyor. Yeni uygulama 1 Eylül'de başlayacak

Türkiye'de artan fahiş kiralara devlet önlem alıyor. Ev sahiplerinin fahiş zam ve evden çıkartma zorbalıkları bu yöntemle son bulacak. Uygulama 1 Eylül itibarıyla hayata geçiriliyor.

Fahiş zam yapan ev sahiplerine kötü haber! Kiracıya zorbalık yapana ceza geliyor. Yeni uygulama 1 Eylül'de başlayacak

Türkiye'de artan fahiş kiralar ev sahipleri ve kiracıları son dönemde karşı karşı getirmeye başladı. Ev sahibi, kiracı arasında yargıya taşınan anlaşmazlıklar, 100 bin yakın kira tespit davası, 50 binin üzerinde tahliye davası mahkemelerde adeta aşırı yoğunluk oluşturdu. Yüksek kiraya "haksız kazanç" cezası için çalışma başlatılırken, 1 Eylül'den itibaren hem kiracı hem ev sahipleri dava açmadan önce arabulucuya gidebilecek.

'HAKKANİYET İNDİRİMİ' DETAYI

Sabah'ın haberine göre, ev sahipleri, 10 yıl dolmadan, kendisi ya da bakmak zorunda olduğu kişilerin ihtiyaçları dışında kirasını ödeyenleri tamamen keyfi sebeplerle evden çıkartamıyor. Kira tespit davalarında hâkim eski kiracının hakkını gözetirken "hakkaniyet indirimi" yapıyor.

SÖZLEŞME KENDİNİ OTOMATİK YENİLİYOR

Kiracı ev sahibinden tacize varan bir baskı, tehdit gördüğünde arabulucuya gidebileceği gibi direkt olarak dava yoluna da girebilir. Kira sözleşmesinin bitmesi evden çıkarmak için tek başına yeterli bulunmuyor. Yılı bitip süresi uzayan sözleşme kendini otomatik yeniliyor.

3 AYLIK KİRA BEDELİNİ TALEP EDEBİLİR

Ev sahiplerinin kirasını ödemeyeni, konutta esaslı tadilat, yıkım varsa tahliye hakkı bulunuyor. Kiracı ev ya da ev sahibi ile sorun yaşamadığı halde evi erken boşaltırsa ev sahibinin 3 aylık kira bedelini talep etme hakkı bulunuyor. Ev sahibi konutu hemen kiraya verirse bu tazminatı talep edemiyor.