Faranjit bulaşıcı mıdır? Faranjit nasıl tedavi edilir? Faranjitin belirtileri neler?

Faranjit, halk arasında öğretmen hastalığı olarak da bilinir. Boğazda kaşınma ve yutkunma zorluğuna neden olmaktadır. Günümüzde hem yaygın olan kronik bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Peki, faranjit bulaşıcı mıdır? Faranjitin belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Faranjit bulaşıcı mıdır? Faranjit nasıl tedavi edilir? Faranjitin belirtileri neler?

Pek çok kişi kış aylarında soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte boğazda ve burunda oluşan enfeksiyonla mücadele eder. Kişilerde çeşitli sebeplerden dolayı çıkan faranjit sık sık öksürme ve öksürüğün getirdiği tahrişle yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Peki, faranjit bulaşıcı mıdır? Faranjit neden olur? Faranjit belirtileri neler? Farantijin tedavisi var mı?

Faranjit nedir?

Boğazın arkasında bulunan mukoza zarlarının veya farenksin iltihaplanmasıdır. Bu iltihap rahatsızlığa, boğaz kuruluğuna ve yutma zorluğuna neden olabilir. Nedenleri arasında soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar ve A grubu Streptococcus gibi bakteriyel enfeksiyonlar bulunur. Yaygın olarak görülür ancak endişe edecek bir durum değildir. Viral genellikle bir hafta kadar bir süre içerisinde kendi kendine iyileşir.

Faranjit neden olur?

Çoğunlukla viral enfeksiyonlar sebebiyle meydana gelir. Fakat bakterileri de içeren çok sayıda mikroorganizma hastalığa neden olabilir. Faranjit ile birlikte seyreden enfeksiyon hastalıklarından bazıları;

– Kızamık

– Suçiçeği

– Havlar tarzda öksürük ile karakterize bir çocukluk hastalığı olan krup

– Boğmaca

– Grup A streptokokların neden olduğu beta enfeksiyonu

– Soğuk algınlığına neden olan adenovirüs enfeksiyonları

– Öpücük hastalığı olarak da bilinen enfeksiyöz mononükleoz

– Grip virüsü olan influenza enfeksiyonu

Faranjit belirtileri nelerdir?

Kuluçka süresi genel olarak iki ila beş gün arasındadır. Faranjite eşlik eden belirti ve semptomlar altta yatan duruma bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bunlar:

– Hapşırma

– Burun akıntısı

– Baş ağrısı

– Öksürük

– Yorgunluk

– Vücut ağrıları

– Titreme

– Ateş

Boğaz ağrısına ek olarak, mononükleoz semptomları şunları içerir:

– Şişmiş lenf bezleri

– Aşırı yorgunluk

– Ateş

– Kas ağrıları

– Genel halsizlik

– İştahsızlık

– İsilik

Bir başka faranjit türü olan Strep boğaz (streptokokal faranjit) da şunlara neden olabilir:

– Yutkunma zorluğu

– Boğada kızarıklıklar, beyaz veya gri yamalar

– Şişmiş lenf bezleri

– Ateş

– Titreme

– İştahsızlık

– Mide bulantısı

– Ağızda olağandışı tat

– Genel halsizlik

Faranjit bulaşıcı mıdır?

Faranjit, hem viral hem de bakteriyel olması farketmeksizin bulaşıcı özelliğe sahiptir. Faranjit hastalığına sebep olan mikroplar burun ve boğazda yaşama eğilimi gösterirler. Hastalığı olan bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığında, virüs veya bakteri içeren minik damlacıkları havaya bırakır. Bir kişi bu havayı soluduğunda virüs bulaşabilir.

Faranjit tedavisi nedir?

Faranjit, bakteriyel bir enfeksiyon sebebiyle yaşanıyorsa tıbbi tedavi gerekmektedir. Bu durumda doktor antibiyotik kullanılmasını tavsiye edecektir. Amoksisilin ve penisilin, strep boğazında en sık öngörülen tedavilerdir. Antibiyotik tedavisi, iyileşme sürecinin en önemli silahıdır. Antibiyotik tedavisi genelde 7-10 gün arası sürer.

Antibiyotiklerin yanı sıra, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları kullanılabilir. Pastiller genellikle fayda etmez.