ABD ekonomisinde toparlanma hızlandı

Fed dün yayınladığı Bej Kitap raporuna göre ABD ekonomisinde Nisan ve Mayıs döneminde önceki raporlama dönemine göre toparlanma hızlandı.

ABD ekonomisinde toparlanma hızlandı

Fed dün yayınladığı Bej Kitap raporunda ABD ekonomisinin Nisan ve Mayıs döneminde önceki raporlama dönemine göre bir miktar daha hızlı toparlandığına işaret etti.

Tüketicilerin aşılanmalarının ve aldıkları federal yardım çekleri ile birlikte lokantalar, oteller ve perakende mağazalara dönmeye başladıklarını belirten Fed, ancak işletmelerin tedarik zircirlerindeki sorunlar ve kıt işgücü yetersizliği nedenilyle talebi karşılayamadıklarını ve fiyatlarıartırmak zorunda kaldıklarını rapor ettiklerini de vurguladı.

Ülke genelindeki işletmelerden toplanan bilgiler ile derlenen Bej Kitap, ekonominin Nisan ayı başı ile Mayıs ayının ikinci yarısı arasında ılımlı bir hızla büyüdüğünü belirtirken, "Büyüme önceki raporlama döneminden bir miktar daha hızlıydı" değerlendirmesini de yaptı.

İmalat ve konut inşaat sektörlerinin ham madde ve işçi yetersizleri rapor ettiklerini Bej Kitap'ta, şirketler teslimat gecikmelerinden sıkıntı çektilerini de vurguladılar. Araç bayileri satışlarının güçlü olduğunu ancak çip tedarikinde sıkıntılar nedeniyle stoklarının azaldığını belirtirken, ulaştırma şirketleri olağanüstü güçlü talep ile karşı karşıya ollduklarını ifade ettiyer.

İşletmelerin yükselen ham madde ve havlun fiyatlarını tüketicilere yansıtmaları ile birlikte fiyatların yılın daha erken dönemlerine göredaha hızlı şekilde arttığını belirten Fed, "Temas kurulan kişiler, önümüzdeki aylarda maliyet artışları ile karşı karşıya kalmaya devam edeceklerini ve tüketicilere daha yüksek fiyatlar uygulacaklarını öngördüler" ifadelerini kullandı.