FIFA'dan ırkçı skandal: Avukatın iş başvurusu 'Türk olduğu için' reddedildi

FIFA skandal bir karara imza attı. İspanya'da yüksek lisans yapan Avukat Merve İşbiliroğlu'nun iş başvurusu 'Türk olduğu için' reddedildi. Hakkını arayan İşbiroğlu'nun savcılığa yaptığı şikayete ise mail olmasına karşın delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verildi. tv100 Muhabiri Halil Sadri Yılmaz'ın özel haberi...

Uluslararası Futbol Federasyonu FIFA, büyük bir ırkçılık skandalına imza attı. FIFA, İspanya’da yüksek lisans yapan Avukat Merve İşbiliroğlu’nun iş başvurusunu reddetti. Mail yoluyla gelen red cevabında gerekçe olarak İşbiliroğlu’nun “Türk” olması gösterildi. İsviçre Savcılığı’na şikayette bulunan İşbiroğlu’nun talebine, mail olmasına rağmen delil yetersizliği gösterilerek takipsizlik kararı verildi. Avukat İşbiliroğlu, takipsizlik kararını üst mahkemeye taşıyarak itiraz etti. tv100 Muhabiri Halil Sadri Yılmaz’ın özel haberini Kameraman Yiğit Can Yapıcı görüntüledi.

Merve İşbiliroğlu, Marmara Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Okulu bitirdikten sonra avukat olan İşbiliroğlu, spor hukukunda uzmanlaşmak istedi. Yüksek lisans eğitimi için İspanya’daki İnstituto Superior De Derecho Y Economia isimli üniversiteye 2015 yılında başvurdu. Yüksek lisans eğitiminin yüzde 70’i teorik, yüzde 30’u ise pratik eğitime dayalıydı. Üniversite, öğrencilere çeşitli kurumlarda staj imkanı sağlıyordu.

STAJ YAPMA TALEBİNİ FIFA’YA İLETTİ

Üniversite, spor hukukunda uzmanlaşmak isteyen İşbiliroğlu’ndan motivasyon mektubu yazmasını istedi. İşbiliroğlu’da mektupta ‘gelecekte federasyonda yazmak istediğini, spor hukukuyla ilgili federasyonlarda ve devlet odaklı çalışmak istediğini hatta Türkiye’ye döndüğünde bir gün Spor Bakanı olmak istediğini’ yazdı. FIFA’da staj yapmak istediğini belirtti. Üniversitedeki hocaları söz konusu motivasyon mektubunu çok beğendi. Genç avukatın staj yapma talebini FIFA’ya iletti.

FIFA'dan ırkçı skandal: Avukatın iş başvurusu 'Türk olduğu için' reddedildi - Resim : 1

UYRUĞUNUZDAN DOLAYI REDDEDİLDİ

Merve İşbiliroğlu’nun sınıfında bulunan 19 arkadaşı da tek tek staj yapmak istedikleri yerde çalışmaya başladı. İşbiliroğlu’na ise başvurusundan 2 ay sonra cevap geldi. Mail yoluyla gelen cevap sadece onu değil, tüm Türk milletini ilgilendiriyordu. Gelen mesajda “FIFA Compliance also declined because of your nationality, which is a problem for many countries (FIFA kurulu, uyruğunuzdan dolayı da reddetti, ki bu birçok ülke için bir problem oluşturuyor” ifadeleri yer alıyordu.

ALDIĞI IRKÇI CEVABI HİÇBİR ZAMAN UNUTAMADI

Genç Avukat, aldığı cevaba inanamadı. Spor hukuku dalında uzmanlaşmak isteyen ve henüz çiçeği burnunda avukat olan İşbiliroğlu, bu cevabı sineye çekti. Stajını Real Madrid, Barselona gibi dev takımların avukatlığını yapan İspanya’daki bir hukuk bürosunda yaptı. Yaklaşık bir yıl sonra Türkiye’ye dönen İşbiliroğlu, aldığı bu ırkçı cevabı hiçbir zaman unutmadı. İşbiliroğlu yıllar sonra bu duyguyu “O gün spor hukuku üzerine gelişmiş bir kariyeriniz var. Yarın öbür gün beni işe dahi milliyetimden dolayı almayan insanlar, onlara karşı dava açtığım halde bana nasıl tepki verecekler. Bundan çok korktum. Mobing yemekten korktum özetle. Aradan seneler geçti. Sürekli aklımda bu soru, sürekli aklımda FIFA'ya karşı bir gün dava açmak" ifadeleriyle tanımladı.

İSVİÇRE SAVCILIĞI TAKİPSİZLİK VERDİ

Avukat Merve İşbiliroğlu ırkçılık suçunun zaman aşımından düşmesine 3 ay kadar kala İsviçre Savcılığı’na başvurarak şikayette bulundu. Savcılık, İşbiliroğlu’na mesaj atan Agnes Satorra isimli çalışanı ifadeye bile çağırmadı. Mail yoluyla cevap verilmesine ve belge sunulmasına rağmen “delil yetersizliğinden” takipsizlik kararı verdi.

AİHM’E KADAR TAŞIYACAKLAR

Merve İşbiliroğlu’nun İsviçre’nin Zürih kentinde yaşayan Türk meslektaşı Veysel Oruçlar, takipsizlik kararına itiraz etti. Oruçlar, “FIFA'nın ana yeri Zürih olduğu için Zürih'te şikayetçi olduk. Orada suç duyurusunda bulunduk. Birkaç hafta önce savcılıktan cevap geldi ki yeterli delil olmadığı için bir soruşturma açmak istemediklerini belirttiler. Fakat soruşturma kapsamında savcı, hiçbir delil araştırmamış. Merve’ye o mesajı atan çalışanı bile ifadeye çağırmamış. Biz takipsizlik kararının kaldırılması için üst mahkemeye itirazda bulunduk. Oradan sonuç gelmesini bekliyoruz. Eğer beklediğimiz sonuç gelmezse davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız” dedi.

FIFA'dan ırkçı skandal: Avukatın iş başvurusu 'Türk olduğu için' reddedildi - Resim : 2

AVUKAT İŞBİLİROĞLU FIFA REKLAMLARINI HATIRLATTI

Avukat Merve İşbiliroğlu, kendisine ırkçılık yapıldığı dönemde FIFA’nın “No to Racism” başlığıyla “Irkçılığa hayır” şeklinde dünyanın her yerinde reklamlar yaptığını hatırlatarak “Ancak iki yüzlülük burada yani bir taraftan bilboardlarda sahalarda No To Racism yazacaksınız. Drogba'nın Sneijder'i falan hatırlarsınız ama ondan sonra diyeceksiniz ki ‘ben Türk almıyorum’ milliyetin yüzünden kabul etmiyorum. Bu iki yüzlülüktür” dedi.

BU DAVAYI BÜTÜN ÜLKEM ADINA AÇIYORUM

FIFA’nın hukuk departmanında daha çok Hristiyan milletlerden çalışanlar olduğunu kaydeden İşbiliroğlu, Arap uyruklu insanların da ilgili büroda çalıştığını fakat bugüne kadar hiç Türk çalıştırmadıklarını söyledi.

İşbiliroğlu, açtığı davayla da ilgili olarak “Benden sonra gelecek olan nesillere daha iyi bir ortamda daha sağlıklı bir ortamda çalışabilmesi için daha iyi haklara sahip olabilmesi için diğer Türk vatandaşlarının aynı şekilde ezilmemesi için ve gelecekteki Türk kadınlarının da aynı şekilde ezilmemesi için bu davayı ben sadece kendi adıma açmıyorum. Bütün ülkem adına açıyorum"