Finlandiyalı yüzlerce sanatçı İsrail'in Eurovision'dan men edilmesini istedi

Finlandiyalı 1400'den fazla sanatçı, İsrail'in Eurovision'dan men edilmesi için bir mektup imzaladı. Mektupta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle men edildiğine dikkat çekilerek, "Savaş suçları işleyen bir ülkeye imajını parlatmak için sahne verilmesi değerlerimize uygun değildir" denildi.

Finlandiyalı yüzlerce sanatçı İsrail'in Eurovision'dan men edilmesini istedi

Finlandiya'nın kamu yayımcısı Yle, 7-11 Mayıs 2024'te İsveç'in Malmö şehrinde düzenlenecek Eurovision ile ilgili olarak, Finlandiyalı 1400'den fazla sanatçının İsrail'in yarışmadan çekilmesi gerektiğini ifade ettikleri bir mektup imzaladıklarını açıkladı.

Yle, Eurovision Şarkı Yarışması'nda Finlandiya'yı temsil etmek için yarışan yedi sanatçıdan biri olan Finli rapçi Jesse Markin'in İsrail'in katılmasına izin verilmesi halinde yarışmaya katılmayacağını belirtti.

Sanatçılar, Yle'nin İsrailin yarışmadan men edilmesi konusunda desteklerini beklediklerini de ifade etti. Yle ise, durumu yakından takip ettiklerini, Avrupa Yayın Servisi ve diğer ülkelerin kamu yayıncılarıyla görüştüklerini söyledi.

"RUSYA'NIN MEN EDİLMESİYLE AYNI"

Sanatçıların imzaladıkları mektupta şu ifadeler kulllanıldı:

"Savaş suçları işleyen ve askeri işgali sürdüren bir ülkeye imajını parlatmak için müzik adına halka açık bir sahne verilmesi değerlerimize uygun değildir. Aynı zamanda diğer katılımcı ülkeler de İsrail'in müdahalesine destek veriyor."

Mektupta İsrail'in yarışmadan çekilmesi gerektiğini 2022'de Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları sebebiyle yarışmadan men edilmesi ile aynı gerekçelere sahip olduğuna da dikkat çekildi.

Geçen yılki Eurovision'da İsrail'i temsil eden şarkıcı Noa Kirel, müsabakada üçüncü olmuştu.