Fitre nedir ne zaman verilir? Fitre 2022 ne kadar? Fitre kimlere verilmez?

Ramazan ayına girdiğimiz bu süreçte fitre fiyatları belli oldu. Fitre nedir ne zaman verilir? soruları internetin gündeminde. Din İşleri Yüksek Kurulu 2022 yılı fitre için açıklama yaptı. Fitre 2022 ne kadar? Fitre kimlere verilmez?

Fitre nedir ne zaman verilir? Fitre 2022 ne kadar? Fitre kimlere verilmez?

Fitre miktarı belli oldu. Fitre nedir ne zaman verilir? Bir kişinin günlük doyum miktarı olarak kabul edilen fitre tutarı her yıl Diyanet tarafından açıklanıyor. Çeşitli sebepler doğrultusunda oruç tutamayan kişiler bunun yerine bir başka müslümana fitre verebiliyorlar. Peki, Fitre 2022 ne kadar? Fitre kimlere verilmez? Bütün cevaplar haberimizde...

Fitre nedir ne zaman verilir? Fitre 2022 ne kadar? Fitre kimlere verilmez? - Resim : 1

Fitre nedir ne zaman verilir?

Her yıl kişi başına verilecek olan miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı belirlediği, diğer bir adıyla fıtır sadakası; temel ihtiyaçların dışında yeterli miktarda mala sahip olan her müslümanın  ramazanda vermesi vacip olan bir sadakadır. Fitre kişi başına verilir. Ailedeki bütün bireylerin fitresini büyüklerden biri verir. 

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

 Fitre 2022 ne kadar?

Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasında;

-Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarının 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için 40 TL olarak belirlenmesine,
-Bu meblağın nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebileceğine,
-Belirlenen bu meblağın, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedeli olduğuna,
-Bunun yanında her bir mükellefin, günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebileceğine,

Oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı.

 Fitre kimlere verilmez?

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir. Bunun yanında fitre kişinin bakma zorunluluğu olmadığı müslümanlara verilir. Fitre kişinin kan bağı bulunduğu kişilere veilmez. Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.